Svininfluensafunderingar

Jag imponeras. Av de som har en klar åsikt kring den stora snackisen och Sveriges stora oro för tillfället - svininfluensan. Eller "svinis" som man kanske ska säga om man är lite med.

Jag lär ju inte vara en sådan som är i riskgruppen för att få allvarigare sviter av sjukdomen. Ung, frisk, stark, osv. Men det innebär ju inte att jag inte bör vaccinera mig. Jag menar - om säg hälften av Sveriges befolkning vaccinerar sig så minskas risken för smittspridning markant. Och även om denna typ av influensa möjligen inte är värre än en "vanlig" influensa, så ligger vanligtvis friska människor i detta nu med konstgjorda lungor för att överleva. Någon har dött. Möjligen någon med sämre förutsättningar (enligt media "med annan sjukdomsbild") men ändå. Det innebär ju inte att det är okej att sjukdomen skördar offer - bara för att offren må vara mindre starka från början. Förtjänar någon med rejäl övervikt och diabetes allvarliga utgångar av svininfluensan? Jag kan inte tycka det iallafall...
Och varenda person med småbarn bör väl, känns det som, känna sig något oroliga för sjukdomen. Jag är inte så orolig för min egen skull, men om Stella skulle drabbas skulle jag oroa mig trasig! Dessutom finns i min omgivning människor som inte är lika starka, friska osv, och för deras skull känns det som att en sådan som jag bör vaccinera mig. Och mitt i allt detta ska "vi" sitta där och vägra vaccinera oss för att vi är oroliga för eventuella biverkningar... Det känns lätt lite egoistiskt.

Men visst. Vi vet inte vad vaccinet egentligen gör. Någon ordentlig, eller iallafall officiell, forskning på dess biverkningar finns inte. Detta faktum är såklart oroande i sig. Ingen vill väll spruta in saker i kroppen som man inte vet exakt vad det är, eller hur det påverkar en. Likaså vet man väl inte hur det blir på lite längre sikt, om vaccinet gör viruset mer resistent och starkare, farligare i en 'nästa omgång'.

Och hur sjutton är sanningen egentligen. Är svininfluensan uppblåst i media, som ett sätt att skapa en rejäl snackis och tjäna pengar genom att sälja lösnummer? Rekommenderas vaccinationen för att faktiskt undvika en farlig sjukdom, eller för att samhället ska undvika en masskollaps under en tid pga utbredd sjukdom och således handlar om - åter igen - pengar?

Jag oroas något, det gör jag. Spritar händerna ännu oftare än vanligt, är ännu noggrannare med att tvätta händer och tänker efter kring smittorisker i större utsträckning än vanligt. Men vaccin? Inställning mot svininfluensan? Där famlar jag ännu lite i mörker, och avundas de som har sin åsikt helt klar. Som i princip anser sig sitta på facit och kan dumförklara de i sin omgivning som är av annan åsikt. Jag har mött många sådana, och ja, lite avundas jag. Och undrar - hur fasen går det till? Hur gör de, för att bli så säkra på sin sak?

Kommentarer
Postat av: Lena -Chokladmamman

Jag är lite kluven till att vaccinera mig. Är lite orolig för biverkningarna men vill definitivt skydda Alfons. Det känns dock som om denna influensa inte är värre än en vanlig, bara att den kommer smitta mer. Det står ju överallt att anledningen att man ska vaccinera sig är för ekonomiska orsaker, att inte samhället ska bli "utslaget". Det känns som en dålig anledning när man vet så lite om biverkningarna. Men å andra sidan vet man ju inte hur den skulle drabba Alfons om han skulle få den. Personligen är jag inte orolig för att drabbas och känner ingen med nedsatt immunförsvar. Svårt...

2009-09-03 @ 10:09:19
URL: http://chokladmamman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0