Koppling mellan mat och sömn

Stella var inte mer än 3-4 månader när vi helt bröt kopplingen mellan mat och sömn. Sedan runt 7-8 månader gjorde kvällsvällingen sitt intåg, och halleluja vad enkelt och skönt det varit för alla inblandade parter att hon bara läggs med vällingen och somnar, lugnt och tryggt. Hon somnar inte med vällingflaskan i munnen, utan dricker upp, lägger ifrån sig flaskan och somnar med snuttis.

Men nog har mat och sömn blivit mer sammankopplat. Dock inte helt - vaknar hon till på natten somnar hon om själv. Och är hon mätt så slår hon helt enkelt bort flaskan och somnar ändå, dock med något mer stök (i form av prat och lek). Jag kan inte ens minnas när vi inte hade en 11½-12-timmars natt sist - Stella somnar i princip alltid före halv 8 och vaknar tidigast halv 7.

Dagtid sov Stella oftast i vagnen när hon var hemma med mig - dels för att jag oftast var på språng, och dels för att hon somnade gott, sov gott och länge och fick frisk luft på köpet. Senare tid - och nu när H är hemma - är det oftare sängen som gäller dock, och numera sover hon något längre när det blir i sängen så det är positivt. Men - på slutet har hon fått i sig dåligt med lunch innan sovningen (för trött? för mätt sedan mellis?), och tok-protesterat när vi lagt henne, och då har vi faktiskt tagit till lite välling. I början någon gång ibland. Numera ganska ofta - för protesterna är vilda annars.

Det känns nästan som att vi är tillbaks lite i en koppling mellan mat och sömn. Inte så att det är någon fara, än, men jag gillar inte beteendet och vill vänja bort det.
H har också sagt det, och är redo att ta en liten fight för det. Frågan är - börja med att sova bara i vagnen utan välling och flytta över till sängen när beteende och tider sitter helt (även om tiderna är rutinmässiga redan) - eller bara ta fighten i sängen helt enkelt.
Vi får se... men jag hoppas att H orkar redan nästa vecka.

Hur ser det ut för er?

Kommentarer
Postat av: Sandra

Jadu, det vet du ju. För oss går det ju verkligen upp och ner. Vi följer samma rutin och samma tider jämt men Alfred går ju inte riktigt med på det och överraskar oss med nya nycker varje vecka. Vi är dock nöjda med att inte ha någon koppling mellan mat och sömn (bortsett vid feber, då han får fri dryck) normalt sett. De gånger amningen tar vid i nattningsstund så somnar han innan mjölken hinner komma. Det är snarare som en snutte/napp. Ni är så duktiga och jag skulle nog kanske börja söva i vagnen tills dagarna sitter, men låta henne sova i vagnen i sitt rum kanske? Men jag är inte någon expert, tvärtom! Kram kram

2009-09-04 @ 07:35:28
URL: http://frusandra.wordpress.com
Postat av: Jenny

S får välling i sängen vissa kvällar (mest de kvällar vi vill att det ska gå snabbt) och läggs utan välling vissa kvällar. På dagarna sover han alltid i vagnen efter lunchen. Han började också äta dåligt med lunch när vi började med att han skulle sova en gång per dag eftersom han var så trött då... Men jag har aldrig orkar ta någon fajt med att han ska sova inne, men det är väl mest för att vi hade balkong tidigare som han kunde sova på och nu bor i hus så han kan sova ute.

2009-09-04 @ 07:42:40
URL: http://loranga.wordpress.com
Postat av: Lena -Chokladmamman

Nja, våra sömnvanor här hemma är nog långtifrån de bästa. På kvällen får han välling i vår säng och sedan lägger vi ned honom i sin säng och vaggas där (har vaggfötter på spjälsängen). Nuförtiden protesterar han dock och ska trilskas som tusan och somnar sent (ofta strax efter nio).På dagarna somnar han oftast vaggandes på mig (ibland direkt i sängen) och sedan läggs i sängen (eller om jag är myssugen får han ligga kvar medan jag tittar på tv) eller ibland i vagnen. På dagarna är han inte beroende av mat innan, men somnar oftast en stund efter lunch.Så vi har inga problem med mat-sömn men däremot definitivt med vaggning-sömn.

2009-09-04 @ 19:13:56
URL: http://chokladmamman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0