Dagens 30 november

Humör: Myshumör idag såhär på första advent
Gjort: Sovit, köpt matta (äntligen), adventsfikat hos Stellas faster - trevligt.
Planer: Eftersom jag inte somnade förrän 05 (svårt att slappna av, och snorig dotter som hade det jobbigt, osv) inatt så är det faktiskt läggdags nu - lite läsa och släcka före 10 är planen.
Ser på: Nyheterna
Lyssnar på: ...
Läser:  ...
Dricker: ...
Äter: Fick (ja, alltså gjorde) rätt god mat, kyckling med mango chutney och grejer.
Bästa: Äntligen mattköp!
Sämsta: Att jag inte riktigt har motivation att ta fram julsakerna eftersom de varit i mal-förrådet... SÅ de får stå på balkongen några dar (bara för att...), trist.
Barn: Var dålig att somna idag, lite jobbigt. Så trodde halvtimmesskarven skulle sovas över eftersom läggningen var så utdragen (brukar kunna bli så), men den har varit jobbig också och först nu har hon somnat. Illa... Imorrn testar jag "wake to sleep".
Väder: November november...

Känna känna

Ja, att känna på saker är eventuellt Stellas favoritsyssla just nu. Tröja i närheten!? Aaah, kul, känna känna! Känna på håret, känna på haklappen när man äter, känna på sofftyget när man ammas. Om hon är halvvaken på natten och kommer åt spjälsängsskyddet så blir det även då stor fascination och känna känna. Så ett annat hett tips - håll "intressanta" ytor ifrån Stella när hon ska sova...

Hålla andan

Vi har upptäckt en grej. Det är inte bara vid dyken som Stella håller andan. Hon gör det så fort man tar på henne kläder över huvudet. Eller tar på henne mössan. Eller håller i huvudet lite lätt för att komma åt att suga med Näsfridan. När man är klar frustar hon och flämtar, såklart, för hon har ju inte fått luft på ett tag.

Lite roligt... Och ett hett tips alltså - rengör inte båda näsborrarna i ett sug, låt Stella andas emellan. Annars blir det en upprörd tjej, med högrött ansikte, som blir resultatet. :-)

Dagens 29 november

Humör: Jovars
Gjort: Haft en lyxig dag! Och nu en lugn kväll själv hemma med Stella, Henke är på 30-årsfest. Grattis Jocke!
Planer: Sova snart väl?
Ser på: ...
Lyssnar på: ...
Läser:  Lite bloggar och lite resedagböcker (oh vad sugen jag blir! måste resa snart!), lite Klick och Fredag och annan fuljournalistik
Dricker: Cola Light. Inte helt bra, jag vet, men det är min last...
Äter: Godiset slut nu. Men gott var det.
Bästa: 2008. Vad galet bra det varit (och är). Ja, jag är lite nostalgisk såhär på kvällskvisten... kollar lite kort och sådär.
Sämsta: Att Stella fortfarande är så dålig på flaska. Nu var det bestämt sen innan att vi inte skulle ha barnvakt i helgen (för vi ska ha det nästa helg), men tänkte ändå testa för att se hur det ter sig (gått okej på slutet ju). Nej, funkade inte alls. Så även om jag är övertygad om att det kommer gå BRA när jag ska iväg om två veckor så vore det ju så himla skönt och betydligt mer avslappnande om hon inte varit så knusslig på den där flaskan...
Barn: Sover sen halv åtta. Småstökig halvtimmes-skarv (därav inlägget nedan, efter lite surfning), men somnade om gott efter lite mat och lite speldosa och napp (!).
Väder: Typiskt november fast utan regn.

30-minutersskarven

Stella är så otroligt duktig att somna nuförtiden, och det är SÅ skönt! Det är som att hon verkligen förknippar sängen med sömn, så när vi lägger ner henne där drar hon nästan en lättnadens suck, gosar in sig i snutten eller tar tummen och somnar inom kort. På sin höjd kommer lite tröttgnäll. Det funkar såväl kväll som dag.

MEN - som jag berättat tidigare så vaknar hon alltid efter prick 30 minuter vid sova-för-natten-somningen. Det händer ej på dagen. I bästa fall kan hon bara gråta till och sen fortsätta sova. Detta händer typ 1 gång av 7. I sämsta fall vaknar hon till i princip helt och det tar upp till en timme innan hon somnar om.

Nu har jag försökt hitta lite mer information om den här skarven.

En teori är wake to sleep.
Det går ut på att några minuter innan vaket väcka upp barnet lite. Inte helt, utan bara så att det vaknar till lätt, t.ex smeka det i ansiktet eller sätta i en eventuell napp eller så, så att det börjar vrida på sig. Sen låta det somna in helt. Teorin är att barnet då så att säga hinner somna om innan det hinner vakna. Ja, det låter ju  lite... ologiskt kanske. Fast ändå ganska logiskt. Vad tror ni? Med tanke på att mycket annat sitter på plats nu så kanske det är värt ett försök!

Det var så nice! Och så konstigt...

Själv på tunnelbanan. Ingen vagn. Ja, inget barn heller för den delen. Ingen skötväska. Däremot handväska (det var inte igår!).
Sen två timmar av total lyx och avslappning på Axelsons Spa.

Ja, det var verkligen hur skönt som helst - både den exklusiva badkuren och ensamheten. Och lika mycket som jag njöt utav detta tror jag pappan njöt av tvåsamheten...

Skänker än en gång en tacksamhetens tanke till min grymma arbetsgivare, och hoppas jag kan hålla känslan av avslappning i iallafall några dagar.

I barnstol i Gallerian

MMS

I barnstol i Gallerian. Ja, hon blir en stor tjej minsann! Det är inte utan att man undrar vad hon ser - och tänker - när man ser det här fotot. Eller!?


Tokigt mycket folk i gallerian. Li

MMS

Tokigt mycket folk i gallerian. Lite mat sen flyr vi..


Majs- och potatispurén

Den har allt varit bra poppis. Idag - dag 3 med denna puré- ändrade jag taktik. Oftast ammar jag först, och ger mat typ 1 timme senare. Handlar snarare om att jag glömmer/inte är hemma/etc än någon taktik från min sida, men iallafall. Idag gav jag mat på en gång efter att hon vaknat. Nu åt hon med god aptit, stora gapet blev det. Så, det var nog mer hunger i kombination med att hon förstår mer och mer vad skeden med mat innebär som gjorde att resultatet blev så fint.
Stora, stora tjej! Nästa puré blir morot tror jag minsann. Start imorgon.


Dagens 28 november

Humör: Fredagsfint, men är allt bra trött
Gjort: Kungsholmen och frissan på dan, sen Jenny & Emma (från mammagruppen) med kids här på fika hela eftermiddagen - urtrevligt! Dammsugit ;-)
Planer: Hämtmat, soffa, Idol, ett glas vin, popcorn, zzzzz....
Ser på: Nyheterna
Lyssnar på: Diskmaskin och Stellas speldosa via babywatchern
Läser: Wong Kee avhämtningsmeny
Dricker: Precis hällt upp ett glas rött faktiskt, lovely va!
Äter: ...
Bästa: Haft en bra dag och vecka, vi är friska och krya, jag har lyxat hos frissan och helgen ligger framför oss. SÅ det mesta är bästa faktiskt!
Sämsta: Hm. Om inget kommer spontant, så varför skriva nåt? Det är ju i sånt fall fokus åt fel håll. Så näe, denna kategori ska jag nog börja utelämna om jag inte har nåt speciellt. Jo, förresten, klantiga UPS får vara sämsta för att de varit så klantiga när de ska leverera vårt nya vagnchassi!
Barn: Blev sådär trött ikväll igen efter kort lunchsovning. Men när hon vaknar och inte gråter utan bara pratar lite glatt och ser pigg ut så tycker hon ju själv att hon sovit färdigt, och det är helt omöjligt att få henne att somna om. Och hon har ju iaf fått över halvtimmen... Oh well, har för övrigt varit hur nöjd och mysig som helst idag och lite kvällsunderhållning kan hon ju få, det är det minsta problemet. Nu nattas hon av H och sover nog väldigt väldigt snart... för att inte säga nu.
Väder: Varit nice, några grader plus och blå himmel idag, så nice trots grå november.

Nu åker vi buss till kungsholmen och mor

MMS

Nu åker vi buss till kungsholmen och morsans Frisör. Jag får luncha med pappa. Nice.


15-årsjubileum med Anna

Man firar när man fyller år. Man firar årsdagarna med sin partner.
Men firar ni årsdagarna med era vänner?
Näe, oftast inte va... Sorgligt egentligen, för vänskap är ju precis som ett förhållande, nästan. Man samlar upplevelser ihop, man skrattar ihop och gråter ihop, man har sina ups and downs, men framför allt så njuter man av varandras sällskap och tycker så enormt mycket om varandra. Såklart ska man fira även sånt!

Min och Annas vänskap började en lucianatt år 1993. Så på lucia i år så firar vi 15 år som vänner. Därför åker vi halva vägen var för lite kvalitetstid på tu man hand. Örebro blir således destinationen, och även om vi var lite inne på det här paketet så får en vanlig hotellnatt och umgänge vara det som gäller. Givetvis vill vi äta och dricka gott också.

Det var ju snart 8 år sen jag flyttade från Örebro. Då gällde Babar för fin-party och Wobbler/Drängen för fin-middag (vilket man bara hade möjlighet till när ens föräldrar var på besök och betalade, som den fattiga student man var...).
Men vart tar man vägen nu förtiden? Vi vill käka tokbra, god mat och schysst mijö är vi ute efter. Sen vill vi dricka drinkar ståndaktigt, som de 30+-are vi är.

Hjälp! (och nu förväntar jag mig minst en kommentar, det är från Jesse. Alla andra är bonus ;-))


PS. Detta blir min första natt borta från Stella. Hon som bara ätit flaska - motvilligt - någon kväll här och där. Men men, någon gång ska vara den första och den här helgen är hon närmare 5 månader. På tiden då, väl?


Dagens 27 november

Humör: Bara bra
Gjort: Fullt ös idag. Sen lugn kväll hemma.
Planer: Leta på nåt schysst hotellerbjudande inför min första natt borta från Stella - vid Lucia, då jag och min kompis Anna ska fira vårt 15-årsjubileum :-)
Ser på: Nyheterna.
Lyssnar på: Nyheterna, kryddat med lite tröttgnäll som hörs i babywatchern...
Läser: Lite andra bloggar
Dricker: Nyss mjölk
Äter: Nyss vår vanligaste vardagsmat, ugnspannkaka med kassler i. Serveras med lingonsylt och mycket keso. Gott.
Bästa: Henke hemma igen och fredag imorn!
Sämsta: Lite för mycket otrevligheter (Bangkok, Indien, ...) på Nyheterna.
Barn: Har varit SÅ trött ikväll efter massa sönderryckt sömn idag, stackarn. Så var en lite gnällig kväll, och vi har fått kämpa för att hålla henne vaken till 7. Nu nattas hon av H, och det är nu tyst i babywatchern så sömnen är nog mycket nära.
Väder: Idag har det verkligen töat. Rätt trist ändå faktiskt, allt är ju mycket fulare när det är grått.

En prinsessa, för att..?

Många mammor (ja, för det är nog framför allt mammorna, om man ska vara krass) klär sina döttrar uteslutande i rosa, och älskar prinsesstema, framför allt vad gäller inredning.
Jag undrar lite varför? Och då menar jag alltså för barn som är för små för att själva uttrycka en åsikt.

Jag kan hålla med om att rosa är jättegulligt på små tjejer (precis som på deras mammor). Jag är också helt införstådd med att det finns mycket söta inredningssaker med prinsesskronor osv. Likaså kanske man bara tycker att det är gulligt och inte lägger några (medvetna) värderingar i det alls. Och ja, både jag och Henke kallar såklart Stella för vår lilla prinsessa emellanåt, och hon har absolut en del rosa kläder.
Men jag pratar inte om några gulliga saker, utan om prinsessa och prinsesstema rakt igenom, i absurdum. Det vimlar trots allt av sådana runt om... Se här och här och här och här för att få en bild av vad jag menar. Eller kanske här, hos Stellas amerikanska kändis-namne...

Men jag kan inte låta bli att funderadet här med prinsesstemat i barnrummet.
Min dotter är en prinsessa. Här sover en prinessa. Nej, detta rimmar ganska illa i mina öron, faktiskt.

Vad symboliserar prinsessan egentligen, och varför är jag rent spontant så emot hela grejen?

Dessa är några anledningar jag kommer på, såhär på rak arm.
1. Prinsessa är ett rent flickigt tema. Det tar emot för mig, som vill leva jämställt på alla plan, att från början göra en dotter till en prinsessa, verkligen en flick-flicka (precis som jag tänkt tvärtom om jag fått en pojke).
2. Prinsessa förknippar jag med ord som gullig, söt osv. Jag vill inte att dessa ord ska vara de man främst förknippar med ett barn. Jag föredrar ord som tuff, rättfram, självständig, aktiv, social.
3.
Jag ser också prinsessa lite som lite skör, som behöver tas omhand osv. En liten klenod på något vis. Inte heller detta går ihop med mina värderingar för fem öre, med vad jag står för. 

Går det att komma ifrån att prinsessa har en klang av flickighet, utseende, skörhet och objektifierande?  

Stella hade tydligen vilat sig i form

Ja, det var ju hela tre veckor sedan hon simmade sist, men hon verkar ha utvecklat många färdigheter under den här tiden. Det var till exempel totalt onödigt att jag sminkat mig innan jag åkte - för även om jag tänkt hålla huvudet över vatten så blev jag väldigt blöt ändå, eftersom hon nu behärskar den ädla konsten att plaska. Och det rejält. Så duktig så!
Likaså blundade hon och stängde igen munnen innan dyken, vilket är en annan grej man får öva på. En annan ny grej var att hålla henne bara med en hand under magen, så hon kunde crawla, och detta gick också fint. Sen fick hon åka vattenskidor också - dvs stå med benen på min mage, och hålla sig i mina fingrar samtidigt som jag rör mig bakåt. Det tyckte hon var toppenkul.

Så ja, hon hade allt vilat sig i form. Hoppas samma devis gäller för mamman, som ikväll ska köra bodypump för första gången sedan januari. ;-)

Pressat schema

Idag vaknade jag halv nio. Stella sov sött. Det var ju skönt (hon var lite knölig inatt, suck), men samtidigt inte helt vältajmat med tanke på dagens pressade schema. Har dock hunnit sminka mig och göra klar oss båda, packa massa grejer och äta frukost. Nu drar vi på babysim, sen direkt till Kungsholmen för lunchhäng med en kompis och hennes dotter som är 2 månader äldre än Stella, sen till Bromma och hämtar nytt chassi till barnvagnen, och sen hem och agerar välkomstkommité till den saknade pappan.

Nu - dags att dra, håll tummarna att Stella somnar i bilen trots att hon inte varit vaken så länge. Annars blir det nog inget av med det där badet....


Överbeskyddande... och okej då, lite nojjig kanske...

När Stella sover på balkongen så bara MÅSTE jag dra i bromsen på hennes vagn. Hur tänker jag då? Jag säger för mig själv "men åååh det är ju helt plant underlag, spela roll, lämna bromsen då, fjant!". Sen går jag in. Och sen går jag ut igen och drar i bromsen.

Som att vagnen annars skulle sätta fart av sig självt på balkongen, pressa sig genom balkongräcket av stål och åka ner på backen!?

Suck. Fjant - Moi? You bet! Eller kanske bara rent allmänt neurotisk.


Dagens 26 november

Humör: Finemang
Gjort: Träffat Jenny & Milly på öppna förskolans sångstund, varit på BVC, gått en långpromenad mm.
Planer: Inleda ett nytt beroende? Dvs, kolla på mitt första avsnitt Grey's någonsin - fått låna box av Jenni.
Ser på: Snart Grey's alltså.
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: Cola light
Äter: Ska jag synda med lite Ben & Jerry's som är kvar sedan J&M var här sist kanske...
Bästa: Kloka råd. Jag gillar kloka råd.
Sämsta: Att det kliar på mina armar & händer lite, efter flera kortisonfria år. Nåt på g..? Hoppas verkligen inte!
Barn: Sover sedan halv åtta. Smidigt halvtimmesvak. Hoppas hon sover lika bra inatt som igår natt, då hon somnade kvart i sju, vaknade för snabb mat vid halv fem och sen somnade om snabbt och sov till halv åtta. Me like!
Väder: Nu töar det. Helt okej för mig faktiskt... som är av uppfattningen att snö är underbart, men att den kan få ligga i massor i Dalarna och så kan det få vara snöfritt här. :-)

Och för övrigt om förkylningen

...så sa Lisbeth också att man kan tro att det är en förkylning som håller i sig länge, men oftast är det snarare flera förkylningar (olika virus) på rad.
Makes sense.
Det är ju också en sån årstid nu, poängterade hon också.

Hon sa också att Stella verkar så pigg. Det är ju det jag hela tiden tyckt också, hon har varken sovit mer eller verkat tröttare än vanligt dagtid.

Så vi kör på... men babysimmet imorgon kanske fortfarande får vila. Det blir sånt fall tredje gången i rad vi missar pga snorandet. Trist!

Vår BVC-sköterska och Stellas förkylning

Jag trivs verkligen med vår BVC-sköterska Lisbeth, hon är verkligen skön. Hon är liksom pragmatisk, och kör inte en massa pekpinnar. Det passar mig, och skulle det väl komma en pekpinne så vet jag att hon menar allvar liksom. Däremot kan hon ibland ifrågasätta, något jag uppfattar att hon gör bara för att man själv ska tänka efter och känna efter. På det viset främjar hon - för oss iallafall - att gå på känsla. Men mycket mått av förnuft dock, såklart.

Idag frågade jag lite om Stellas förkylning. Jag ringde ju SÖS precis i början när hon var förkyld, och hade värre hosta, men de sa att jag inte behöver göra nåt så länge hon inte har feber eller låter pipig i luftrören. Hon är ju fortfarande inte helt hundra, utan snorar lite (framför allt nattetid) och hostar lite ibland (men inte så ofta). Så jag ringde henne lite också för att fråga Bör jag kontakta SÖS igen, bör vi kolla henne?. Jag sa också att Jag nästan kan känna mig dålig för att jag inte nojjar lika mycket som många andra nojjigare mammor, för jag tror inte hon är så sjuk egentligen, men tar jag det på för lite allvar?". Lisbeths svar - Din magkänsla är rätt. Är det något du inte ska ta efter så är det för nojjiga mammor. Lite lagom är bäst, och du kommer känna den dag då det är läge att kolla upp något.

Och angående hosta, så sa hon att även där gäller att lyssna på vad jag själv tror. För lite mer hosta än vuxna är inte konstigt, då vi vuxna har andra sätt att bli av med lite retande i halsen etc - vi kan harkla oss, snyta oss osv. För bebisar finns inte dom alternativen, så då kan det bli lite mer host. 

Jag menar inte att man inte ska ta saker på allvar. Men jag tycker att det är SÅ skönt att aktivt få en uppmaning om att använda sitt förnuft och inte hetsa upp sig för mycket i ondödan. 

Lisbeth är totalt min cup of tea. Skön!

Jodå, nog växer vår lilla prinsessa

Idag ringde jag vår BVC-sköterska på morgonen, och hon var supersnäll och lät oss komma för lite mått-tagning redan på eftermiddagen. Hade ju missat något tillfälle när Stella varit krasslig, så det var hög tid för att få ett 4-månadersmått.

Vi har ju såklart sett att hon vuxit, och nog har hon två välväxta föräldrar att brås på.

Ålder: 4 månader och 11 dagar
Längd: 67 cm
Vikt: 7,71 kg

På standardkurvorna (där hon låg +1 SD på längden och +-0 på vikten när hon föddes) ligger hon nu +1,5 SD på längden och +1,5 SD på vikten. Jämfört med sin egen kurva (som egentligen är det intressanta/viktiga) så har längdkurvan börjat peka lite uppåt samtidigt som viktkurvan stagnerat lite, för längd har alltid varit +1 SD och vikt +2 SD. 

Teknisk Mumbojumbo.
Summa summarum - Ganska stor, väldigt välmående men framför allt fantastiskt söt! ;-)
Och fortfarande är kinderna allra störst, hihi. :-) 

Snart är fabriken färdigriven.

MMS

Snart är fabriken färdigriven.


En eftermiddagspromenad. Mörka mör

MMS

En eftermiddagspromenad. Mörka mörka Sverige!


Jo, nog har man förändrats lite...

Häromdagen slog det mig. Vi var på en ganska fullpackad buss. På kommer ett par med två barn i 3-5 årsåldern. De släpar med sig vagn och en stör, snöig pulka, småtjejerna är blöta och ja, de är allmänt bökiga. Minstingen storgråter. Verkligen hulkar. Det låter ganska högt, trots nappen i munnen. Hon sitter i sin pappas knä. Pappan säger mest ingenting, utan låter lilltjejen gråta och bara kramar henne lite lätt.

För ett år sedan hade jag tänkt: "åååh, att ni inte kan få tyst på ert barn. Suck!"
Nu tänkte jag: "ååh, stackars liten, hon är ju så trött! Vad hon längtar hem så hon ska få sova. Tänk vad mysigt att hon har åkt pulka och haft så kul så hon gått in i väggen. Lilla tjejen, men snart är de nog hemma, vad skönt hon ska tycka att det blir":

MMmmm. En viss förändring va. :-)

Hälsning till farfar: Hej farfar,

MMS

Hälsning till farfar: Hej farfar, älgen jag fick av dig förut är toppenkul!


Även Stella kan vara en riktigt tj

MMS

Även Stella kan vara en riktigt tjejig liten tjej ibland. Men vaddå, rosetthårbandet fyller ju en funktion. Hon vill ju inte ha luggen i ögonen ju!


Dagens 25 november

Humör: Jovars
Gjort: Hängt på Forum Nacka och hemma och så. Fixat med inbjudningar och annat inför Stellas namngivning (det tar ju sin tid även om det blir väldigt enkelt och litet).
Planer: Lägga mig pronto, tiden bara rinner iväg...
Ser på: Inget, men nyss kollat Desperate, det är ju så bra...
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: ...
Äter: ...
Bästa: Life is good
Sämsta: Att Tradera-administration kräver så mkt energi.. men jag gör ju en samhällstjänst. Eller öh, hur det nu var.
Barn: Var en tröttis och somnade redan kvart i sju. Alldeles själv i sängen efter kort nattning. Dock småjobbigt halvtimmesvak, men gick iallafall betydligt bättre än igår!
Väder: Snön ligger kvar. Mysigt värre.

Ett smycke åt Stella

När vi har namngivningscermoni åt Stella har jag tänkt att hon ska få ett smycke. Jag är helt inne på att det ska vara en namnbricka av något slag och ett hängsmycke, gärna en stjärna förstås. De ska passa ihop.
Några tips?

Detta har jag hittat; (bilderna är länkar)
Kan nog tycka att fyrstaven är snyggast. Då kan man kanske skriva Stella på en sida, och födelsedatumet på en annan. Men jag är verkligen helt inne på att kombinera med en berlock, och då kanske den längst ned till höger är snyggast.

Jag har dock inte hittat någon bra berlock än. Jag vill att det ska vara en stjärna, och kanske lite Efva Attling-inspirerad, typ som hjärtat nedan.


Ja... det är inte lätt när det är svårt. (men skönt när det går, som vi brukar säga). :-)Gröt är gott.

Potatis- och palsternacka var okej, broccoli ingen hit så det gav vi bara två dagar (inget kul när hon inte öppnar munnen), så som nummer tre gav vi oss på Havregröt från Nestle. Vi har nu kört gröten i tre dagar, och den verkar hur poppis som helst, för när skeden med gröt visar sig så gapar hon stort och slukar hela skeden. Skoj!
Dock är skedarna små, och efter 4-5 "lass" (eh, myrlass vill säga) - max - så har intresset falnat så vi lägger ner. Men duktigare och duktigare blir hon, och det är kul att gröten verkligen verkar så omtyckt.

Imorrn tror jag vi traskar vidare i smakisdjungeln. Morot eller potatis&majs-puré tror jag vi testar härnäst.


Helt okej

Hade ju tänkt att Stella skulle sova över nattmålet, då hon somnade så sent - runt 23. Men det gjorde hon inte. Dock så sov hon i ett sträck till kl 05, då hon fick mat. Somnade sen om och sov till 7. Så det var ju rätt skönt.
Sen gjorde gårdagskvällen sig påmind och redan kl 8 var hon supertrött, så hon somnade. Sen sov vi båda till 10. Ah, nice värre!

Nu stressar vi på lite, ska iväg till Nacka Forum och träffa J från mammagruppen. Ciao!

Eller hur, kul skämt! (fast nu, tj

MMS

Eller hur, kul skämt! (fast nu, tjugo min senare sover hon faktiskt. Lades ned helt vaken.. Håll tummarna för fin natt)


Sova, jag!?

MMS

Sova, jag!?


Stellas färdigheter

Jag läste precis en liten matris om vad små bebisar kan och när. Tänkte därför ge en liten summering av Stellas färdigheter (och icke-färdigheter).

- Greppar saker och stoppar i munnen. ALLT ska undersökas med munnen.
- Är helt stadig och kan bära sin egen vikt på benen.
- Kan lyfta huvud och armar (mini-armhävning)
- Pratar massor med många olika vokaler. Härmar lite känns det som!
- Leker med sina händer. Känner på ena handen med den andra och pillar med fingrarna.
- Sträcker sig efter sina fötter och försöker få in dem i munnen. Fast... hon har lite för mycket mage för att lyckas, haha.
- Kan inte rulla runt helt medvetet. Det händer ibland (både mage till rygg och rygg till mage), men känns mer som tillfälligheter. Eller ja, kan ske flera gånger i rad, men sen gör hon det inte alls igen den dagen eller dagen efter... så hon minns liksom inte.
- Förstår att saker känns annorlunda, och vill när hon ser nåt nytt (ens hår, ett tryck på tröjan, en filt, ja vad som) känna noggrannt på det.
- Blåser bubblor


Det var länge sen sist...

dagens Dagens skrev jag ju om hur otroligt lätt Stella somnat i sin säng idag. Så också ikväll - på utsatt tid la jag ner henne klarvaken men trött. Klappade typ två drag, och gick sen ut. Jag hörde direkt i babywatchern att hon somnat, och mycket riktigt - när jag kollade in ett par minuter senare sov hon sött. Duktig! Och det var ju skönt, eftersom jag var själv hemma, och hade Carro på besök.

Men... sen vaknade hon som alltid på 30-minutersskarven, runt 8. Det var lite halvknöligt att få henne att somna om, och otålig som jag var eftersom jag hade besök så gjorde jag generalmisstaget - ammade henne så hon skulle somna om snabbt. Att jag inte lärt mig! Jag VEEET ju hur det blir då! Jajejemen, jag lade ner henne och hon somnade. Och vaknade 5 minuter senare. Än en gång - samma sak.
Kl kvart i 9 var det lika bra att kapitulera, och sedan var hon vaken med oss och hade lattjo hela kvällen. I skrivande stund så sover hon fortfarande inte. Vi tittar på sporten.

Suck... Men men, det var ju säkert en månad sen det blev såhär sist. Så nu hoppas jag istället att hon sover riktigt länge inatt. Mm, drömma går ju...


Pttfffhhsssffffppphhh

Ja, nåt sånt låter det, Stellas nya egenhet. Hon har nämligen "lärt sig" att prutta med munnen. Första gången jag såg henne göra så var igår, och idag har man inte kunnat titta på henne utan att (mellan leendena) få pruttpruttprutt tillbaka. Rejält mycket saliv får man i ansiktet också som en liten bonus. Vilket charmtroll va. :-)
Jaja, det är ju kul att hon lärt sig detta nya... men det gör ju inget om hon glömmer det imorn igen ;-)

Jodå, vi har varit utanför dörren.

MMS

Jodå, vi har varit utanför dörren. En liten sväng iallafall. Stella i bärselen.


Dagens 24 november

Humör: Mysigt
Gjort: Haft en lugn dag hemma.
Planer: Snart kommer Carro och hälsar på så vi ska äta lite och skvallra mycket.
Ser på: Datorn, grejar lite med en film till Stellas namngivning
Lyssnar på: Stella-joller
Läser: ...
Dricker: Vatten
Äter: Snart blir det svampsoppa och valnötsbröd. Näe ingen hemmafru alls idag, Carro blir bjuden på butiksbakat. :-)
Bästa: Att Henke fått en så fin överraskningsresa av Johan. 5 grabbar på väg till Lissabon för Sporting Lissabon - Barca i Champions League, cooolt. Shit vad kul de ska ha! :-)
Sämsta: Att inte jag ska se champions league. Närå. Det unnar jag honom till 110%. Så inget sämsta.
Barn: Har varit hur lätt som helst att lägga idag, lagt ner henne helvaken i spjälsäng och då har hon somnat helt själv. Hoppas på att flytet håller i sig ikväll, skönt om sånt flyter bra när man ska vara själv. Nu dock vaken, ligger på filten och leker.
Väder: Shit vad det har snöat idag, värsta snöstormen. Mysigt på ett sätt, för mig som bara varit ute en liten sväng - värre för dom som skulle resa på nåt sätt idag (tur att H's flyg bara var lite försenat)

Lunchsällskap.

MMS

Lunchsällskap.


MOAHAHAHAHA

Dö, mal, Dö!


Vilket väder!

Hua! Om det igår var mys-snö så är det idag värsta snökaoset. Idag kan jag lova att det varken blir bilutflykt eller promenad eller nåt. Idag stannar vi hemma och myser. Jag räknar redan ner, är det inte dags för Stellas morgonsovning snart!? Jag vet en till som ska sova då nämligen. Can't wait.

En dag med Stella

Typ nåt sånt här ser en vanlig vardag med Stella, 4 månader, ut.

06.45 - Stella är halvvaken, så Henke plockar upp henne när han går upp. Hon vaknar till med ett stort leende, och hänger sedan med H medans han gör iordning sig osv. Jag somnar om och sover 45 sköna minuter till, nattens skönaste sömn.
07.30 - Henke åker till jobbet, så han lämnar över Stella till mig i sängen. Vi myser, gosar och pratar lite i sängen.
08.10 - Jag går upp och duschar, medans Stella ligger på sin skötbädd på golvet och spanar runt. Det gillar hon.
08.45 - Stella somnar (ganska lätt) i sin spjälsäng. Jag läser en tidning i sängen, och om andan faller på somnar jag också (händer ganska ofta). Hon sover mellan 45 minuter och 2 timmar. Vill hon sova längre så väcker jag henne.
10.00 - Stella vaknar. Vi går upp, äter frukost och leker en massa. Framför allt så leker hon själv i gymmet eller på filt, gärna på mage. Eller så är det nu vi gör något kvalitativt - öppna förskolan, babysim, babypass på SATS osv händer alltid det här vakenpasset.
12.00 - Vi går ut på en långpromenad och Stella somnar i vagnen. Är vi hemma så får hon sova i vagnen på balkongen. Hur länge hon sover beror på pass 1, det brukar bli total tid runt 3 timmar.
13.45 - Stella vaknar. Ofta befinner vi oss inte hemma nu, utan när hon vaknar är vi på nåt café, i nåt köpcentrum, hemma hos någon eller så. Fast har vi gjort något på förmiddagen så är vi förmodligen hemma nu, och i sånt fall kör vi lite smakisar. Annars blir det lek och mys hemma, förutom gym och filt brukar vi sjunga/ramsa lite.
15.45 - Stella somnar i sin spjälsäng. Lite knepigare att få henne att somna, men jag försöker vara ihärdig (och ger jag upp så blir det vagnen istället). Jag njuter lite vuxentid, mailar, bloggar, kollar TV, tar en latte eller nåt sånt.
16.30 - Stella vaknar. Vi klär på oss och tar en sväng till affären och handlar lite. När vi kommer hem börjar jag förbereda kvällsmaten, Stella tittar på i bumbon.
17.30 - Henke kommer hem. Jag lämnar över Stella och gör iordning mat. Sen käkar vi, myser hemma, leker och sånt. Ibland är jag iväg och tränar, ibland Henke. Är båda hemma så är det mest Henke som hänger med Stella.
18.45 - Vi inleder nattningsrutinen. Henke sätter på pyjamas på henne.
19.00 - Sista nattmålet.
19.10 - Den som nattar (Henke 4 dagar av 5) lägger sig med Stella i vår säng och läser en bok.
19.15 - Vi lägger Stella i sin spjälsäng, och sitter bredvid henne, drar upp speldosan, fixar med snuttisen och klappar lite på henne tills hon somnar. Det tar mellan 0 och 15 minuter, ofast runt 5 minuter.
19.30 - Stella sover. Vi gör sånt som alla gör om kvällarna. :-)
20.00 - Prick en halvtimme efter att hon somnat så vaknar hon och gråter. Ibland somnar hon om på en halv sekund själv, och ibland får vi kämpa på i upp till en kvart för att få henne att somna om. Detta uppvak är tamejsjutton ett mysterium!

På kvällen/natten kan hon vakna till lite smått ibland, men somnar ofta om snabbt själv. Pratar hon lite "mer" så drar vi upp speldosan, och vaggar lite på sängen, kanske rätar till snuttisen. Det brukar inte krävas så mycket - och oftast inget, bara man orkar "vänta ut" henne

02.30 - Stella vaknar till lite rejälare och småpratar. Försöker söva henne, men oftast är jag för trött (och hon för pigg) så jag tar den enkla utvägen och ger henne mat. I sånt fall somnar hon om snabbt. Om jag inte ger henne mat utan lyckas få henne att somna så vaknar för mat runt 4 istället, och sover sen tills Henke går upp.
05.00 - Om jag nu varit slö och gett henne mat vid förra uppvaket så vaknar hon igen nu. Åter igen är jag trött och vill att hon ska sova så hon får mat trots att hon inte börjat gnälla, för att hon ska somna om snabbt. Hon skulle nog inte behöva mat egentligen...

06.45 - Så börjar det om! :-)


Dagens 23 november

Humör: Inget att klaga på
Gjort: Haft en typisk söndag, lite slapp, lite promenad, lite kolla runt i affärer, lite ute-fika, lite hemmamys
Planer: Inte lämna soffan på hela kvällen
Ser på: Singing Bee på 3-an. Lite mysigt faktiskt.
Lyssnar på: Min egen stämma när jag sjunger med i ovan. Ibland Henkes också. Haha, snacka svenne banan... :-)
Läser: Lägenhetsannonser (av ren nyfikenhet, inte för att vi ska flytta)
Dricker: Cola light
Äter: Just avslutat tacos-middagen. Gottgott.
Bästa: Supermysig helg.
Sämsta: Att Henke åker bort imorgon och inte kommer hem förrän torsdag. Fast såklart ändå egentligen bara kul för honom ju! Han ska på hemlig resa med sin kompis Johan, jättespännande :-)
Barn: Sover
Väder: Snön ligger kvar, och idag var det strålande väder på förmiddagen och snöade massor på eftermiddagen. Sååå mysigt!

Roligt vin

Våra vänner Jenni och Mats har en nära vän som spelar i Detroit. När de nu nyss var över och hälsade på så köpte de med sig ett lite roligt vin. Det är nämligen gamla storspelaren Igor Larionov som på äldre dar (inte för att han är så gammal, men ändå) slagit sig in på dryckesmarknaden istället. Slap shot heter vinet, för att symbolisera intensiteten i denna kraftfulla Shiraz. Och jodå, nog var det allt ett väldigt smakfullt vin, som passade toppen till en smarrig vedugnspizza från Il Forno da Nova.Gott vin, mysig kväll!

Så fin så - lite outfits och sådär...

I onsdags när Mackan hade hand om Stella blev vi kvar på middag sådär helt spontant. Så denna Villervalla-body och Ralph Lauren-byxor var då Stellas pyjamas. Så kan det bli ibland!
 
När vi skulle hänga på Östermalm så passade ju Ralph Lauren-hooden och Replay-jeansen bra. Utanpå såklart riktiga favvon - Molo-jackan.

 Fönsterläge på Cafe Foam.
Jag såg en bebis i Stellas storlek där som hade äkta Uggs. Haha. Så vi låg LÄTT i lä! :-)

Idag var Stella såhär fin (och bekväm och varm!) i de superfina kläderna hon fick av Jesse. Fodrade manchesterbyxor och snygg kofta från HM.
 (Visst har hon världens gosigaste kinder!!?)

Igår var det Henke som bestämde kläder, och som sagt så blir det ju alltid American Style då. Tommy Hilfiger-piké (med små korta ben) och Replay-jeansen.

Ett snöigt Stockholm

I helgen har Stella fått uppleva snö för första gången. Igår vaknade vi till ett vitt Stockholm, och idag har det fortsatt. Ja, inte för att jag tror att hon direkt märkt någon skillnad på världen i stort, men vrålmysigt är det iallafall.

 Stella & Henke på Odenplan

 Nog ser hon ut att mysa lite iallafall?
 
Det var inte länge sedan Tantolunden såg ut såhär. Och nu ser det ut som nedan. Båda har ju sin tjusning. Tittar man nog på bilden kan man se många kids på pulka. Henke längtar redan nu tills han får ta med Stella på pulkafärd. Dröjer väl lite till dock...


Idag har vi en lugn start på dagen

MMS

Idag har vi en lugn start på dagen, pyjamas på som gäller fortfarande. Henke passar på att leka rejält, eftersom han ska vara bortrest i veckan. Stella tjuter av skratt. Mysigt värre.


Att värna om sina egna intressen

Självklart förändras tillvaron när man får barn. Man ger avkall på många av sina intressen, och livet ser helt annorlunda ut. Men ändå tycker jag inte att förändringen är SÅ stor.

Och så är det ju det här med egentid, att värna om sina egna intressen. Jag tror att det är otroligt viktigt att hålla fast vid dem - om än inte i samma utsträckning som tidigare. Det är viktigt för båda föräldrarna att få egentid, och det är viktigt att man ger varandra det. Det här är något jag och H pratat mycket om innan Stella kom, och hittills känns det verkligen som att vi haft en perfekt balans på det området. 

Ikväll lämnade jag H hemma med Stella, och begav mig till Högdalen för att spela innebandymatch. Inte på samma nivå som tidigare, utan nu med Djurgårdens C-lag - ett härligt gäng gamla "avdankade" spelare. Innebandykunskap - javisst, fast möjligen inte finlir. Däremot spelgläjde på topp!  

Jag njöt av såväl egentiden som att utöva ett av mina största intressen. Fantastiskt kul! På hemmaplan flöt allt hur bra som helst, Henke och Stella hade mysigt värre. Stella fick ersättning och åt den utan protester, och jag tror att kvalitetstiden H fick med henne säkert uppskattades lika mycket som jag själv uppskattade min egentid och roliga aktivitet. Win-win!

Ytterligare en nice kväll hemma på

MMS

Ytterligare en nice kväll hemma på Kajen.


Dagens 22 november

Humör: Finemang
Gjort: Lugn förmiddag, följt av liten turné - kollat in vänners flytt och då sett deras 2-veckorsbebis. Så söööt! Sådär liten har Stella aldrig varit! (Eller jo, hon var faktiskt 600 gram mindre, haha - snacka om att man glömmer!). Kollat matta men blev inget köp, trist.
Planer: Jag ska spela innebandymatch! Känn på den! Sen blir det lugnt hemma med Jenni & Mats senare ikväll.
Ser på: ...
Lyssnar på: Hammarby handbollsmatch på TV
Läser: Lite andra bloggar, snart ska jag lägga mig och vila och läsa Klick.
Dricker: Vatten
Äter: Lite salta pinnar som är kvar sen igår
Bästa: Att jag har så många fantastiska vänner. Gårdagskvällen var supernice, och sen kollade jag och H på film - talen (hälften iaf) från vårt bröllop. Åh får rysningar! Vilken fantastisk dag det var! Och ja, vilka underbara vänner jag, vi har.
Sämsta: Att dygnet bara har 24 timmar :-)
Barn: Vägrar sova eftermiddag efter en tiominutersslummer i bilen... så H är ute och går med henne nu, få se om det hjälper.
Väder: Första snön är här! Tokmysigt!

En riktig sovmorgon

Redan klockan 6 imorse vaknade Stella. Det verkade dock som att hon skulle somna om med lite hjälp. Som vanligt den tiden på morgonen, då hon brukar somna om och sova till 7 då vi gör morgon.

Men imorse kl 6 körde jag en Henke, och väckte H, sa "Stella är vaken. Jag går ut och lägger mig i soffan, det är väl okej?". Sen vaknade jag i soffan strax efter nio, skööönt. Gick in i sovrummet, la mig med H och Stella som sov, och sen vaknade vi hela familjen halv elva.
Snacka om sovmorgon!

Visserligen hade H kapitulerat vid 6 och gjorde morgon med Stella, var vaken 1½ timme, men ändå. De efterföljande timmarna (för honom - hela tre blev det ju, och hela morgonen alltså för mig) var hur sköna som helst.


Tack för den sovmorgonen!


Hallå kompis, vill du sitta här me

MMS

Hallå kompis, vill du sitta här med mig?


Fredagsfin! Lindex-klänning, HM-tights,

MMS

Fredagsfin! Lindex-klänning, HM-tights, ralph lauren stickad hood.


Dagens 21 november

Humör: Toppen!
Gjort: Haft en skön förmiddag hemma, Stellas sovpass blev (för) långt, när vi båda somnade in i 2½ timme. Gissar att vi behövde det - framför allt jag. :-)
Planer: Göra iordning oss, och sen njuta fint väder med promenad till stan för att byta jacka till Goretex-varianten (eftersom min familj slutat med julklappar så får det bli en dyr julklapp till mig själv), och sen fika med Jenni. Sen blir det handling inför kvällens middag.
Ser på: Solen utanför!
Lyssnar på: Stellas joller, elller näe förresten det blev tyst... Hm jorå hon ligger på filten och suger på sin älskade tumme.
Läser: Lite andra bloggar.
Dricker: Inget, ska ta en snabbkaffe snart (latten får vänta tills Jenni-fikat)
Äter: Inget, nyss gårdagens korv stroganoff-rester som tidig lunch (efter utebliven frukost).
Bästa: Fredag, underbart väder, och ska ha en härlig socialdag med fika med Jenni och middag ikväll med bästaste Kajsa-Jacob Vendela-Mats. Känns som en härlig start på helgen!
Sämsta: Alla förkylningar runtomkring, så tråkigt! Stella hostade lite inatt igen, suck! (Fast verkar frisk för övrigt)
Barn: Vill inte rulla utan ligga och suga på tummen istället. Läser nu en bok, som tydligen smakar väldigt gott.
Väder: Kanonhärligt idag, sol och nollgradigt. Stella kommer sova så gott i sin mysiga åkpåse!

Den magiska 3-månadersgränsen

När jag nu ser tillbaka på de första 4 månaderna med Stella, så kan jag konstatera att jag verkligen tycker att det var en magisk gräns där kring 3-månadersdagen.

Efter den;
- ...skriks det nästan ingenting längre
- ...blir hon inte attackhungrig på samma sätt, man har lätt 30-45 minuter på sig att erbjuda mat, ibland mer, efter att hon vaknat. Inga fler amningar på cykelställ och dylikt med andra ord. :-)
- ...finns verkligen rutiner! Det hade säkert tagit längre tid om vi inte tagit kommando och börjat med schema. Detta visade resultat efter bara ett par dagar och satte sig helt efter en dryg vecka, och nu vet man alltid vad som gäller. Vi vet när hon blir trött, hur mycket sömn hon behöver och på ett ungefär när, och med detta i ryggen är det lätt att tolka signalerna. Förutom att dagarna är enkla att förutspå så somnar hon också gott om kvällarna i "normal bebistid", senast klockan 8, så vi får mycket vuxentid också.
- ...har såklart Stella blivit mer lugn och harmonisk också. Hon får ju den sömn hon behöver, och vi kan hjälpa henne till en skön rytm som hon trivs med.
- ...är hon mer medveten om världen runt omkring, och är mer fascinerad av denna. Det innebär att hon har ett annat tålamod, och till exempel kan sitta i vagnen ganska länge och se sig om, eller i bärselen. Hon tröttnar inte efter korta stunder, utan roas hela tiden av allt och ingenting. Hon behöver inte längre vara i sin egen lilla värld, utan är en del av den stora världen runt omkring henne - och det trivs hon med.
- ...är amningen så otroligt smidig. Den har varit bra från början, men efter de första månaderna så blev hon snabbare, verkligen effektiv, och jag kan ganska lätt läsa av om hon blir helt mätt och allt annat runtomkring. Och de där jobbiga ökningsperioderna är förbi.
- ...är magen stabilare, så man behöver inte byta 100 blöjor om dan.

Livet med Stella var underbart även innan 3 månader, men jag måste ändå säga att just det här med tydliga rutiner är hur skönt som helst, och jag tycker att hon är lättroad och nöjd mest hela tiden. "Snäll" som folk brukar säga - lite fel ord tycker jag, alla bebisar är snälla. Men nöjd iallafall. Hon trivs med livet och mår bra. Och det gör vi också!


Dagens 20 november

Humör: Bra det
Gjort: Hängt på Östermalm typ hela dan med kusin som provat brudklänningar. Så fin, vilken brud hon kommer bli!
Planer: Mysa i soffan med tjejfilm, medans Henke nattar Stella och sen drar och spelar innebandy.
Ser på: Vänner på 5-an
Lyssnar på: se ovan
Läser: ... 
Dricker: Inget, nyss ett glas mjölk
Äter: Inget, nyss lite korv stroganoff
Bästa: Helg snart ju!
Sämsta: Samma som igår, och att vi inte kunde gå på babysimmet. Vill att S ska vara 110% frisk då, inte bar 95.. Hur lång tid ska det ta egentligen?!
Barn: Får en pyjamas på av sin pappa
Väder: Kanonhärligt idag, sol och +2.

Smakis nr 2 - Broccolipuré

Efter 4 dagar med potatis & palsternackspuré (som faktiskt verkat rätt poppis) öppnade jag idag en burk broccolipuré. Vi kom dock hem efter dagens utflykter lite sent, så det var nog en lite för trött tjej som erbjöds den gröna smaksensationen, för hon var totalt ointresserad. Jag trugade inte, utan vi gör ett nytt försök imorgon istället.


Massa snurr från mage till rygg - nästan på film!

Redan i början av oktober var hon runt från mage till rygg några gånger. Sen dess har det i princip varit stiljte. Som att det var helt omedvetet då (vilket jag också trodde), och att det när det blev mer medvetet blev stopp. 

Men igår, då var hon runt från mage till rygg tre gånger i rad. Efter två sprang jag och hämtade videokameran och var sååå nöjd att jag fick med en rullning. Men nej, när jag sen skulle titta på klippet hade jag glömt att trycka igång på Rec. irriterande!
Men en trippel var det iallafall, och nu ska vi ligga i och öva varje dag så det kanske sitter. Duktiga lilla tjej! 

Mackans barnvaktspremiär

Igår blev Henke sen från jobbet, just när jag siktat in mig på ett pilatespass. Ett samtal till fina grannen Marcus och "problemet" var fixat - givetvis ställde han upp och hängde med Stella i skarven mellan pass och Henkes ankomst.

Barnvakteriet hade gått finfint. Stella hade kanske inte varit på sitt allra bästa humör, utan gnällt lite när hon lades ner på filt och så. Kanske lite ovan miljö och så, i kombination med det alltid lite knöligare kvällspasset.

Vad gör ni om dagarna egentligen? frågade Mackan, apropå hur han försökte underhålla Stella. Det var lek och lite dans och lite sitta i soffan och lite hit och lite dit, väldigt intensiva 45 minuter lät det som. Jo, just så faktiskt...

Fast hemma om dagarna är hon ju nöjd långa stunder i gymmet, på mage, i sittern, i bumbon med osv, så jag behöver då inte gå omkring och underhålla 100% av tiden om dagarna, absolut inte. Även om det absolut populäraste är när hon får vara med, och framför allt när man pratar med henne, sjunger och gör ramsor, tittar på saker och går omkring och känner på olika "ytor". Men näe, underhållning med samma intensitet som Marcus barnvakteri, det är det verkligen inte. :-)

Tack för hjälpen, Mackan!

Pilatespasset var super, en riktig energiboost. Siktar på att göra det till en ny onsdagskvälls-rutin.

Nu åker vi till östermalm och koll

MMS

Nu åker vi till östermalm och kollar brudklänningar med kusin M. Skoj det ska bli!


Dagens 19 november

Humör: Gott men lite "mör", tröttseg sådär.
Gjort: Öppna förskolan och sjungit och träffat några ur mammagruppen + Lisa & Irma, promenerat till Hornstull och käkat lunch på Vurma med L&I, promenerat hem
Planer: Plocka inför städning imorn, sen blir det nog lite pilates på SATS
Ser på: Mörkret som lägger sig utanför fönstret
Lyssnar på: ...
Läser: ... 
Dricker: En latte
Äter: Inget (eftersom det var stängt på Lux, annars hade jag nog ätit nåt lite gott)
Bästa: En finfin dag!
Sämsta: Den där borttappade energin, som jag snart måste gå ut med en efterlysning på. Sömnbrist eller bara november helt enkelt?
Barn: Sover eftermiddagslur i spjälsängen.
Väder: Varit rätt nice idag, ganska mycket sol och kallt.

Som alltid lattjo på Öppna förskolan. Hann med både lite lek, sång och en kaffestund.

Lux Dessert & Choklad goes Kajen!

Oh farligt farligt! Nu har Lux Dessert och Choklad öppnat hos oss på Liljeholmskajen. I huset mittemot oss ligger nu denna lilla delikatessbutik som säljer chokladpraliner, bröd, desserter och lite annat smått och gott. Jättekul med en liten specialare här bredvid, den ska jag stödja med gott samvete.

Butiken har öppet alla dagar (dock lunchstängt mellan 13.30-14.30 vilket var när jag var förbi.. fast det kanske var lika bra det).

 Massa godsaker, mysig butik (sett utifrån)

 Lyxiga chokladpraliner är ju bara hur nice som helst!

Lite bilder från helgen

Det var ju en fullspäckad helg hemma i Dalarna, med massa umgänge, dop och rent allmänt kvalitetstid med nära och kära. 

I fredags åkte jag och Stella till Mora för att hälsa på min gamla pluggkompis Jessica. Det var SÅ mysigt! Fick jag önska fritt skulle jag gärna se att vi bodde lite närmare varandra. I Örebro bodde vi i samma hus, det var mycket bättre än de 30 mil som nu skiljer oss åt. 
Tänk när Jessica skulle skaffa sin hund Svea. Då (som nu) gillade jag inte hundar, men med Svea skulle jag verkligen anstränga mig. J utnämnde mig därmed till gudmor, och jag försökte verkligen... Hm. Det blev väl ingen ömsesidig kärlek direkt, S var lite för vild för min smak och jag var nog aningens för tråkig för hennes smak. :-) 

 Numera är min gudhund S lite till åren (är hon närmare 10 Jessica?), lite lugnare och tröttare och vilar såhär sött. 

Ännu sötare är J's minsting Vera, som var fascinerad av den lilla bebisen som hälsade på. 

Stellas största kusin (och hennes största kompis!) är Arvid, 4½. Här är han på väg till kalas, i spindelmannen dräkt som han fick av mig och H när han fyllde 2. Bra present som varit poppis länge...
 
Stella och Arvid myser och lär känna varandra. Arvid är SÅ gullig med Stella och med sin lillebror, verkligen en storebror ut i fingerspetsarna. "Jag skulle också vilja ha en storebror" har han sagt vid något tillfälle. Det är nog för att han själv är en så bra sådan, och känner att en sådan borde alla få ha.


Lillebror Nils, snart 2, tycker också att Stella är en häftig liten prick i all sin enkelhet. Fast han tycker visserligen att hennes pappa är bra mycket roligare... HAN är ju hur rolig som helst han!


Och så hängde vi lite på Kupan. Här fikar Stella och hennes morsa på Waynes.


Och så blev det ju lite shopping. Hur söt var inte den här klänningen från Lindex? Det var tur att den inte fanns i rätt storlek, då hade valet mellan den och den rosa blivit svår. Ah, så mycket kläder så lite tid...

 
Japp, det var ett axplock av det som inte redan redovisats.

Vb: Pappa, jag har handlat åt dig! Kom s

MMS

Pappa, jag har handlat åt dig! Kom snart! Puss från Stella


Videoklipp

Nån som vet om det finns nåt ställe där man kan lägga upp videoklipp och lösenordsskydda dem? Går det via Youtube? T.ex så filmade jag Stella under dagens matning, och det vill säkert farmor & farfar och mormor & morfar se. Men Youtube, då blir det väl helt öppet för alla? Finns det nåt annat alternativ?

Lyx och avslappning åt mig! Jajemen!

Saxat från Axelsons Spa's hemsida;

Kurbad, Välgörande kurbad med örter, 50 min; Inleds med en mild Chamomile Body Scrub. Därefter följer ett örtbad med antingen lugnande kamomill, avslappnande citronella, vildblomma för utrensande effekt, tallbarr som ökar cirkulationen eller uppiggande eukalyptus. Inkluderar även en avslappnande hårbottenmassage.
Spa-massage, 50 min; Härligt avslappnande massage med aromaoljor som mjukar upp musklerna. Perfekt om du känner dig stressad och vill slappna av.

Kombinationen av dessa två innebär "Exklusivt kurbad", vilket är något jag ska få njuta av på lördag nästa vecka! Att jag tänker "bada 50 minuter, hur ska jag klara av det utan att bli stressad" är nog bara ett tecken på att detta verkligen är vad jag behöver. :-)
Sån här lyx hör ju inte till vanligheterna, utan anledningen till att jag kan göra det är att jag fick ett presentkort på kuren från mitt jobb som en fin utmärkelse på vår årliga vinstdelningsfest. Och det tackar jag för! Fina fina jobb!


Dagens 18 november

Humör: Lite energilös men annars fint.
Gjort: Oj... på tok för lite känns det som!
Planer: Spela innebandy ikväll, tjoho!
Ser på: Mörkret som lägger sig utanför fönstret
Lyssnar på: Regnet utanför (vad deppigt det låter med mörker och regn som enda underhållning, haha)
Läser: Lite bloggar och annat.
Dricker: ...
Äter: ... men nu när jag tänker efter är det nog dags för en eftermiddagsfika.
Bästa: Att jag ska spela innebandy ikväll och att det är Desperate Housewifes, enda TV-underhållningen på hela veckan (förutom gårdagens fotbollsgala iofs)
Sämsta: Trist väder och låg energi (går lite hand i hand möjligen)
Barn: Sover eftermiddagslur i spjälsängen.
Väder: Kl 15.20 - mörkt som natten och regnregnregn....

Lite läskigt om PoP's fleeceoverall

Sprang på den här artikeln. Läskigt!
Vi har en liknande overall åt Stella, och faktum är att jag en gång fått ta av luvan som hamnat just över hennes ansikte när hon sov. Hon låg i vagnen, och när jag kollade dit så hade hon fått huvan över ansiktet så att den liksom fastnat under hakan. Tyckte då att det var läskigt, men hetsade inte upp mig nämnvärt - det fanns ju ändå "hål" på sidan om ansiktet. Likaså kollar jag henne med typ 5-minutersintervaller högst, så huvan hade åkt dit precis innan jag såg det. Men efter den här artikeln så får jag rysningar bara jag tänker på incidenten.

På webbsajter diskuteras nu detta, och det spekuleras i om pojken i artikeln hade en för stor overall, och att det var därför det kunde hända. I Stellas fall så är overallen i storlek 62, och det hände för en månad sedan ungefär - så absolut inget som beror på overallstorleken!

Andra anser att föräldarna borde ha full uppsikt över barnet hela tiden, så att det absolut inte är klädfabrikantens ansvar utan föräldrarnas. Givetvis finns en poäng i detta, men seriöst - i praktiken... Finns det NÅGON som har det? Sitter föräldrar helt seriöst och tittar på sitt barn som sover hela tiden? Är det ens vettigt?
Jag tycker faktiskt att det känns lite fel att huvan går att få över huvudet så. Alla leksaker som är godkända är ju testade ur säkerhetssynpunkt och dras tillbaka så fort något visar sig vara osäkert, så nog vore väl samma logik gälla för kläder som visar sig kunna vara farliga? Eller resonerar de som anser att föräldrarna ska ha barnet under uppsikt när det sover varenda sekund likadant gällande leksaker - att om en bebis rycker av en knapp som är öga på ett leksaksdjur och sätter i halsen så har företaget och leksaksdjurets utförande ingenting med det att göra, utan det är föräldrarnas fel som inte såg när barnet käkade på djuret? Som inte satt och iakttog varje sekund av lek?

Jag kommer inte börja sitta och vaka över henne när hon sover. Inte heller kommer jag sluta låta henne sova utomhus med barnvakten på. Däremot kommer jag från och med nu fälla ner huvan när hon ska sova om jag inte har henne helt under uppsikt. Att det blir betydligt knöligare under huvud/hals får man ju ta i sånt fall...

En bebis i fotändan

Inatt hörde jag hur Stella var lite vaken och bökade omkring. Jag gjorde inget åt det, för hon somnar oftast om själv. Efter en kvart så tänkte jag dock att klockan ändå var så mycket så det kanske var läge för käk, även om hon inte var missnöjd eller så, för klockan var närmare tre.
Då ser jag att hon flyttat sig från huvudkudden som låg i ena änden, till att ligga längst nere i fotändan. Fortfarande på
rygg. Hur sjutton gick det till?
Det var ofta så tidigare när hon sov i vagn, men det är ju mindre konstigt då armarna då tog emot sidorna på vagnen, så vevande borde ju lätt kunna göra att hon förflyttades neråt. Men nu, utan minsta kontakt med sidorna på sängen?!

Kanske läge att snart sätta tillbaka sidan på sängen som är öppen, även om inte direkt går att ramla ner i den minimala springan. Likaså vara ännu mer uppmärksam på skötbordet än vi redan är, då det ju verkar fullt möjligt att förflytta sig även nedåt trots ryggläge (hon vänder sig inte medvetet än).

Dagens 17 november

Humör: Bara bra
Gjort: Nattat Stella, som somnade själv på 1½ minut i sängen, fantastiskt ju!
Planer: Soft kväll
Ser på: Fotbollsgalan på TV - kul!
Lyssnar på: Nu spelar Håkan, åh tänker Central park! Lunchprommisarna var alltid med nya Håkan i iPoden, nostalgiiii...
Läser: ...
Dricker: Mjölk
Äter: Keldas Champinjonsoppa, jättegod
Bästa: Tagit ikapp massa sömn idag, när jag vilat med Stella
Sämsta: Att S inte är helt frisk än.
Barn: Sover
Väder: Jätteskönt idag! Sol och +1, me like!

Smakispremiär!

När vi kom hem igår eftermiddag så föll ändå andan på, och det blev en premiär för mer fast föda för vår lilla tjej - 4 månader och 1 dag gammal.
Det fick bli potatis och palsternackspuré från Sempers. (note: Jag ska fixa käk själv, bara smakisarna är avklarade. Tycker det var en smidig grej just nu i början bara... när hon äter så lite. Dock, lite irri att det inte finns fler ekologiska och närproducerade varianter i utbudet!)

Reaktionen då? Jo, den var ganska ...utebliven... Hon såg mest förvånad ut. Och ändå inte jätteförvånad, mer bara "jaha ja, nåt händer och jag vet inte vad, och inte bryr jag mig så mycket heller". Allra roligast var det hon fick runt halsen - haklappen (fin present från 'farbror' L, kusin C & kusin U m. familj - vi tackar!).
Hon förstod inte att hon skulle gapa heller...

Idag har jag åter igen gett henne en tesked av samma puré, och idag kopplade hon och gapade stort när skeden närmade sig.

Det var riktigt kul att ge smakis iallafall, så nu kör vi på! :-)Verkar som att jag har nåt i munnen. Undrar vad det är....


Men det här var ju en kul grej iallafall! Undrar hur den smakar? (SOM hon tuggade på haklappen!)

Emmas dop

Emmas dop var en riktig höjdare. Stella missade dock till sitt stora förtret själva showen, då hon somnade på vägen dit och sen var lite halvsovig så H knallade omkring med henne i vagnen under cermonin. Men fint och känslosamt var det med fin sång och grejer, och Torsångs kyrka är verkligen toppenfin!


Efter dopet fick vi mycket trevlig fika, och möjlighet att träffa många av vännerna på samma gång, praktiskt när man är hem.

Tack för ett fint dop K&R!

Stella hade på sig en riktigt fin klänning, lite 60-tal över den. Hela outfiten med rosa klänning med stora svarta prickar, rosa strumpbyxor, svart body och vita lurvmoonboots från HM.


 Alternativa psamlböcker...


Stella & mamman.


Skidjacka

Denna jacka är det som hänger hemma med lapparna på. Dock i svart. En softshell jacka från Peak. Dvs, lager på lager som gäller om man ska ha den vid skidåkning (tur att jag älskar funktionskläder...), men kan även hålla såväl vår som höst. Men vill man hellre ha en mer fodrad variant? Och ska jag behålla svart som är snygg och väldigt all-round, eller är den rosa mycket finare?
Mina skidbrallor är bruna med vita detaljer.


För övrigt - SHIT vad jag längtar efter vinteraktiviteter i friska luften!

Dagens 16 november

Efter en otroligt intensiv helg är det en trött famij på Kajen som går omkring som i dvala denna söndagskväll. Så bloggande och bilder får vänta till morgondagen. Men bilder finns, allt ifrån min gudhund (!) till en liten Stella i ursöta dopkläder till bevis från smakispremiären, som faktiskt gick av stapeln i eftermiddags. Imorgon alltså!
Godnatt, och sov så gott! :-)

Humör: Trött men glad
Gjort: Rullat hem till Stockholm igen (S sov hela vägen), gett Stella potais- och palsternackspuré, sovit middag och softat.
Planer: Ska lägga mig och läsa pronto, sover nog inom kort.
Ser på: Min fina man.
Lyssnar på: Min eltandborste
Läser: Snart några Plaza Interiör
Dricker: ...
Äter: ...
Bästa: En underbar helg på hemmaplan, med mycket kvalitetstid med familjen och vännerna.
Sämsta: Uuuuh är så trött! Det kostar att ligga på topp. Men det är klart värt det!
Barn: Somnade snabbt och lätt av H's nattning runt 8, efter sista målet i flaska. Kanske åter till bra vanor igen när vi kommit hem, hoppas.
Väder: Riktigt risigt snöblask på vägen hit.

Dagens 15 november

Humör: Finemang
Gjort: Som vanligt när man är här - fullt ös. Först sovmorgon, sen fixat, sen bakat, sen fikat med kusin & Stellas tremänningar. Varit på Stadium & köpt ny skidjacka (svart... ska jag möjligen byta till grön tro..?) och Henke gjöt sulorna i sina slalompjäxor (sin morgongåva...).
Planer: Snart iväg på dop & dopfika, sen middag hos storebror m fam.
Ser på: Alpint på TV
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: ...
Äter: Snart lite lunch
Bästa: Lovely Dalarna med min dito familj och vänner
Sämsta: Äh, svårt att tycka att nåt är dåligt när man har det så bra och livet är så fint!
Barn: Sötis! Myser med mormor och morfar.
Väder: Härligt idag och blå himmel.

Välkomstpaket från Nalle Puhs bokklubb

Jag tyckte först inte att denna var något för oss, och jag tycker att Go'boken räcker mer än väl. Men sen ringde (som vanligt*) en telefonförsäljare och sa att man kunde testa välkomstpaketet och sen gå ur på en gång. "Men jag kommer nog gå ur på en gång" sa jag. Men de höll fast vid att det var helt okej, så jag tackade ja trots det dåliga samvetet (för att jag bara skulle utnyttja premien alltså). 

Häromdagen kom det, och det innehöll en söt Nalle Puh-rygga, en mobil i papp och en liten Nalle Puh. Men framför allt - det jag tackade ja för - en väldigt fin Första Året bok (hm, som om inte bloggen är en mastig sådan). Boken var verkligen hur fin som helst, och väl värd att ta ett kortvarigt medlemsskap för!

Ja, så den kommer vi använda. Men sen då? Jo, jag har redan mailat och gått ur klubben.  


*Vi är registrerade på nix.se så det ringer vanligtvis inga försäljare. Men när man valde att ta ett välkomstpaket från Babyproffsen så tackade man också ja till att bli kontaktad av deras samarbetspartners, så dvs att alla som säljer sånt ringer titt som tätt. Alla föräldratidningar, alla bokklubbar, you name it...

Dagens 14 november

Humör: Super!
Gjort: Oj, fullspäckad dag! Besök hos Jessica m. fam i Mora, småshoppat på Kupan, hämtat brorsöner på dagis (shit vad mysigt!), hängt med brorsöner hemma, käkat middag och umgåtts med familjen - mor, far, bror, svägerska (och man såklart)
Planer: Sova... och INTE gå upp tidigt imorn bitti!
Ser på: ...
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: Inget längre, men fått ett gott glas rött till maten. De andra drack mackmyra whiskey.
Äter: Inget längre, men fått härlig middag med kantarellsoppa följt av grillade (!) lammkotletter
Bästa: En superhärlig dag - Se "Gjort"
Sämsta: Att Stella är tillbaka i gamla sovvanor, och inte vill somna själv utan amma (snutta!). Suck.
Barn: Vårat sover gott sen 8, och de andra två sover också här. Så fina!
Väder: Kan nog inte bli gråare! Mörkgrått, regn, +2. Trist.

Nytt från Go'boken - för 4 månadersbebisen

Välkomstpaketet tyckte jag (vi) att var toppen, och paket två innehöll betydligt tråkigare saker - en vaggvisebok och en snuttis. 199:- kändes således lite mycket för andra paketet.

I onsdags trillade paket 3 in, och detta var riktigt bra grejer tyckte jag. En rolig skallra (se bild vänster), en peka/känna-bok (helt rätt för Stella som vill känna på ALLT), en prasselbok med bebisbilder och rim, en julsångbok + cd och lite sovinfo. Helt klart bra urval, så dessa 239:- känns absolut värt det.


Stor tjej sällskapar vid bordet.

MMS

Stor tjej sällskapar vid bordet.


Imorn drar vi mot Mora. Häng me B-

MMS

Imorn drar vi mot Mora. Häng me B-)


Nu tävlar jag igen...

Jag brukar kunna vinna grejer rätt ofta, men det har verkligen varit torka på vinstfronten lääänge nu. Men skam den som ger sig!

Nu tävlar jag hos Bambi. Denna gången om fina smycken från Katts of Sweden. Kolla närmare på Bambis blogg får ni se!

Dagens 13 november

Humör: Alla tiders
Gjort: Tagit med mig Stella till Borlänge.
Planer: Inte många. Vi myser lite hos mamma och pappa bara.
Ser på: Mörkret utanför.
Lyssnar på: ...
Läser: En kompis CV.
Dricker: ...
Äter: ...
Bästa: Skön biltur hit, i nya bilen som gick toppen.
Sämsta: Att Henke kommer först imorgon kväll.
Barn: Sover men inte så länge till...
Väder: Kallt här, premiär för åkpåsen. Nere på minusskalan ganska precis!

Välkommen till dalarna - snö och n

MMS

Välkommen till dalarna - snö och nollgradigt. Vinterdäcken är som tur är sedan på, och vi är har redan kommit fram till a utan några hinder på vägen. :-)


Det är väl okej att jag kör?

MMS

Det är väl okej att jag kör?


Wow, vilken nice bil jag får åka i idag!

MMS

Wow, vilken nice bil jag får åka i idag!


Face your fear

Efter att ha pratat runt lite senaste dagarna har jag faktiskt slagit över lite, och börjar nu faktiskt se fram emot smakis-introduktionen ändå... Så idag har jag shoppat lite. Redo när andan faller på!


Mal är inte att leka med...

För att få bort det måste man
1) Städa bort ALL textil. Säkrast är att slänga, annars gäller tvätta i 60 grader, frysa i 6 dygn, köra i torkskåp över 60 grader i 6 timmar eller tumla i minst 60 grader i 3 timmar.
2) Spraya med massa medel (anticimex)
3) Städa lite till
4) Göra slutsprayning (anticimex)
5) Hålla tummarna för att allt är borta.

Sjukt obehagligt!
Dessutom så krävs ju att alla som har förråd på samma ställe går in för det till 100%. Det är runt 15 lägenheter som berörs... och man hoppas ju bara att alla verkligen tar tag i det ordentligt.

Vi då - jo vi var hårda. Eller rättare sagt, jag är ju toknostalgisk gällande alla kläder och sååå noggrann när jag plockar ur. Plockar ur säsongskläder och tar undan osv, spar sånt som kan var kul att ha kvar och som är massa minnen, och extra fina grejer, och sånt som är tidlöst men bara inte kul 'just nu'. Henke är hårdare. Så, efter att jag och Stella börjat "hjälpa till" och började se de äckliga flygfäna så fick vi småpanik och lämnade Henke ensam. Han körde den hårda stilen, och i princip all textil slängdes. :-(
Det  sista man vill är att få mal uppe i lägenheten, och ja... då fick det bli så. Det var bara inte praktiskt genomförbart att göra på något annat sätt. Sånt som ska vara kvar står nu på balkongen, och vi planerar att inte öppna balkongdörren förrän i december nån gång (efter första frysdygnen). 
Det var nog lika bra att jag inte var med och såg allt som slängdes, jag hade utan att överdriva börjat gråta floder.

Stackars Stella som brukar sova ute! Men å andra sidan kanske en kick därbak för mamman, för att återkomma till alla långpromenader hon var så duktig med i början... 

Vinterviken

Det är så otroligt barvagnstätt där så det är löjligt... Men det är ju inte svårt att förstå, så otroligt trevligt verkligen och gott om yta för barnvagnarna. Och idag lite jazzigt i högtalarna i bakgrunden. Nice! Och allra trevligast var såklart sällskapet!

Stella gillar verkligen att sitta uppbullad i vagnen med massa leksaker i famnen. Apropå Vinterviken så var planen att ta en långpromenad där, typ som enligt den här kartan - men va sjutton, man kom ju inte fram med vagn ju, var en massa trappor överallt! Eller ja, lite fel gick vi nog också (mitt fel, mina hoods, mitt initiativ att ta den slingan, jag som borde hitta). Får ta med mig nån som hittar lite bättre och få en guidning, sen får jag ta med mig Lisa och Irma på nytt få se. :-)


Växer iallafall på bredden - Vikt 4 mån

På längden förmodligen också, men jag kilade bara förbi BVC idag på väg från Öppna förskolan en spontan vägning.

7445 gram.


Dagens 12 november

Humör: Jovars :-)
Gjort: Fotat Stella hos fotograf på Öppna förskolan, promenerat-fikat-promenerat i Vinterviken mm med Lisa och Irma (ställde in lunchbesöket hos oss då det kändes lite onödigt med tanke på Stellas förkylning.. bättre ute då)
Planer: Ner i förrådet och rensa mal! Shit vad tråkigt!
Ser på: Henke som lattjar med Stella
Lyssnar på: se ovan
Läser: ...
Dricker: ...
Äter: ...
Bästa: Väldans trevlig dag och Stella på bättringsvägen
Sämsta: Trillningar och mal.
Barn: Är nöjd värre idag
Väder: Rätt skönt faktiskt, halvdant men nice

Tappet Lundin

Jepp, det brukade min man kalla mig, för min ovana att tappa allt möjligt precis hela tiden. Nu heter jag ju inte så längre, och inte tappar jag så ofta längre heller. Eller ja, framför allt så tappar han lika ofta som jag, så han kan inte längre gnälla.
Så han skulle sett idag när jag kom hem och var väldigt hungrig, så tog en messmörsmacka samtidigt som jag ammade Stella. Tänka sig att jag tappade den upp och ner på hennes huvud. Jag skrattade högt, och där låg hon och blev smittad av skrattet och skrattade högt hon med. Glad värre men helt ovetande om hur rolig hon såg ut med messmör i håret och i stora kluttar över hela örat.
Tappet Fahlåker. Okejrå. :-)

Oh vilken hemmafru!

Japp, efter utflykt till Barnens hus och köp av ny badbalja och lite annat, så tog husmors-takterna över. Ja, alltså jag visste inte ens om att jag hade såna! Men inspirerad av några vänner (Karin har gjort kalops själv! Och Lin långkok i form av avancerad lammgryta!) så tänkte jag att jag kanske hade såna drag någonstans långt där inne... man vet ju aldrig. 

Och tänka sig!
Idag möttes den äkte maken av bulldoft när han kom hem. Jajejemen, sån är jag! (moahaha)
Dubblade och gjorde kärleksmums i form av den avancerade varianten á la Laila och nybakade bullar. Och givetvis fanns lite kvällsmat på gång också. 

Ibland så! 


Stella hjälper till. Nyfiken värre. Bak och bullpensling...


Färdiga resultatet och sen dags att fixa lite middagskäk. 


Dagens 11 november

Humör: Sådär bara. När vi trott att Stella verkligen lärt sig självsova och somna om i sin säng så kom ett bakslag och en riktigt stökig natt. Så jag är trött! Vi är fortfarande hängiga, framför allt Stella, men även jag så pass så det inte är aktuellt med träning eller nåt. Trist.
Gjort: Tagit det väldigt lugnt, fick hoppa mammagruppsträffen på BVC, kan ju inte smitta de andra. Tråkigt!
Planer: Nåt måste vi göra annars blir jag tokig. Kanske barnens hus en sväng.
Ser på: Min trötta dotter.
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: En god latte
Äter: Nyss käkat lunch, hittade en låda Paolo Robertos goda lasagne i frysen.
Bästa: Att jag fick en massa saker gjorda igår som jag haft dåligt samvete över länge
Sämsta: Stellas förkylning
Barn: Sitter och klämmer lite :-). Vill nog sova (fastän hon sov 2½ timme på fm och vaknade för en timme sen), ska gå ut om en liten stund
Väder: Grått och trist.

En liten tjej

Idag är Stella lite tjejigare än vanligt. Och så söt så!


Rosa klänning Kappahl (present från Siv & Ove), vit body HM, vita strumpbyxor HM

Dags för smakportioner?

På lördag blir Stella 4 månader. Dvs den ålder då man enligt senaste rekommendationerna kan/bör börja testa s.k. smakportioner.
De flesta jag pratar med är jättenyfikna och taggade inför denna stora händelse, när de ska börja ge sina små "riktig" mat. Men jag känner precis tvärtom!
Ska min lilla tjej som är en så liten bebis verkligen äta MAT?!? Näe, fyyy det väntar vi med om vi inte "måste".
Ja, lite så känns det... Känns liksom som slutet på en era. Spädiseran, som är så mysig...

Sen så rekommenderas man visserligen helamma i 6 månader, så fram tills den dagen ersätter inte smakisarna något mål.

Alltså, jo, jag är nyfiken på hur hennes reaktioner blir och allt, och det kommer kännas jätteroligt. Men jag känner inte alls någon stress eller längtan inför smakis-dagen, utan dröjer gärna lite längre...
Så någon premiär i helgen, det blir det inte. Jag tippar på en premiär om 2½ vecka. Hua, det låter ju också jättesnart...


Forum Nacka

Det har väl knappt undgått någo att Forum Nacka nyöppnat, dubbelt så stort som tidigare. Många är de som lovordat centrumet, och tycker att det är bra mycket snyggare och trevligare än de flesta övriga galleriorna. Och jag kan bara hålla med! Det är toppfräscht, ljust, högt i tak och med väldigt många trevliga fik och matställen. De flesta stora kedjorna finns, inklusive min största favoritkedja Zara, och det är gott om små roligare butiker också. Kanon! Sen att det finns soffor med gratis trådlöst nätverk gillas ju lite extra såklart.

För lattemorsorna finns förutom de många caféerna också skötrum med soffor för aming, och det är ju bara ett extra plus i kanten.

Det kommer garanterat bli fler besök till Forum Nacka för mig och Stella! Men hur sjutton ska det gå för Sickla centrum nu, som inte alls känns särskilt kul i jämförelse?

Dagens 10 november

Humör: Utvilad, Stella har blivit så duktig att sova och somna om själv. Somnade själv i sängen kl 8, ett uppvak för mat vid halv 5 inatt bara, sen sov hon till halv 8. :-)
Gjort: Myst hemma, varit till affären och posten för att skicka lite tradera-saker.
Planer: Fortsätta mysa hemma. Tillräckligt mycket aktiviteter inplanerade resten av veckan...
Ser på: Regnet utanför
Lyssnar på: Regnet utanför
Läser: Väldigt tråkigt brev från föreningen om mal i förråden! :-(
Dricker: Kaffe
Äter: Mandariner
Bästa: Livet rent allmänt.
Sämsta: Stellas förkylning
Barn: Sover.
Väder: Mörkt, regnigt och 10+. Kan inte bli mer trist!

Hemmamys och kurerande

Ett samtal till sjukvårdsupplysningen på Sachsska Barnsjukhuset på SÖS lugnade lite, då de sa att trots Stellas otäcka hosta så behöver vi inte åka in och kolla vidare så länge hon inte har feber eller verkar ha jobbigt att andas (annat än pga snoret). Det är ju inte utan att man blir lite halvt orolig när hon är så liten, och RS-virus är så läskigt.

Idag verkar hon dock piggare, men vi håller oss på hemmaplan och kurerar oss. Mamman känner sig också lite sliten och tänker att lågt tempo kanske motar förkylningen i porten.

Så en hemmamys dag som denna passar ju den nya Kik Kid-overallen hur bra som helst. Mormors present från Gigi Kids är verkligen tokmysig!


Ser lite brun ut på bilderna, men är typ mossgrön.

På första bilden har hon stl 68, men då den var väldigt precis i storleken så gick jag för att byta till en större. Tyvärr var 74 slut i just den färgen, men då den var så fin så tog jag ändå samma färg i 80, vilken hon har på de två andra bilderna. Det går ju att vika upp ben och armar lite, och då håller den hela vintern.


Tack mormor och morfar!

 På pendeln till Älvsjö och mässa.

 Magnetfärg underst. Sen limegrönt uppepå. Slutresultatet toppen!

 Gott med brunch på Brasseriett.

Bamsestort tack, helgen har varit hur mysig som helst!

Fars dag

Stella firar idag sin pappa, som sig bör på fars dag. För alla vinterpromenader köpte hon en jättefin halsduk från Zara. Som en liten bonus köpte hon också en vitaminvatten, som pappan i princip levde på i NY (även fast varianten som börjat dyka upp i Sverige bara är näst bäst). En trisslott fick sy ihop säcken. Ja, och så kanske det blir ett äppelpajsbak i eftermiddag också.
Grattis pappa Henke!


Snörvligt värre

Det är så SYND om Stella som är så himla snorig! Hon har snörvlat och hostat sig igenom natten, och det är hur jobbigt som helst att inte kunna göra något åt det. Ja, förutom att använda NäsFridan (måttligt populärt dock) och bulla upp huvudänden av sängen vill säga. Hon har dock sovit på det stora hela bra inatt, "riktigt" uppvak och mat en gång bara, men lite lär hon ha störts av sin förkylning - eftersom hon vaknade kvart i 9 imorse istället för runt 7, halv 8, som hon vanligtvis gör. Stackars liten!

Cavan...

...i föregående inlägg heter Codorníu Pinot Noir Brut (nr 85127 på Systembolaget, beställningsvara), och är alltså ett mousserande vin gjort enligt champagnemetoden på spanska druvor i Spanien. 112 kronor går en flaska loss på, vilket känns som bra pris för denna fräscha mousserande, som jag ska se till att bunkra upp med i kylen, redo för whatever whenever. :-) 

Det goda köket


Det var inte bara gårdagskvällen som var lyxig, utan även dagens besök på mässan var ett fredagsnöje med guldkant. Alla montrar var så himla fina, det var lite som en orgie i delikatessbutiker rakt igenom. Sen är det ju verkligen schysst att glida omkring på en mässa och proväta massa godsaker, som ostar, korvar, choklad mm, och avnjuta det till goda rödviner eller champagner. Jag fokuserade mest på det sista. Väldigt restriktivt dock eftersom Stella var med, men smakade lite och favoriten som jag testade var en god spansk cava som var 100% pinot noir. Måste leta upp lappen med namnet, för verkligen hur gott som helst. Ett besök på Det Goda Köket rekommenderas verkligen!
Däremot var det bara på tok för mycket folk, enormt trångt och stökigt. Inte så trevlig stämning alltid. Sen var det väl ingen riktig höjdare med barnvagn, trots att jag försökte vara smidig och hålla mig ur vägen och ha lite känsla så blev jag bara måttligt populär. Oh well. Jag såg några fler barnvagnar, men på det stora hela var det väldigt annorlunda klientel jämfört med en vecka tidigare på samma plats.Och förresten, vette sjutton om jag med barnvagn var mer osmidig än den genomsnittlige besökaren, som kan beskrivas som en 70-årig man med lite lull under fötterna och stort mått av självgodhet. :-)

Jag gick in en sväng på hälsomässan också, men blev inte alls imponerad av den. Efter att ha sett alla montrar på matmässan kändes motsvarande på hälsomässan riktigt trista, och nej, det var inget riktigt drag eller spännande saker.

Hur som, trevlig fredag och kvalitativt umgänge med mor och far. Nice!

En kväll som i "gamla" livet

Igår lämnade vi Stella med sin mormor och morfar, något nervösa men ändå mest bara glada över vår vuxenkväll och förväntansfulla inför kvällen. Marcus och Lotta hade arrangerat en kväll åt oss som tack för vårt toastmasteri på deras bröllop, och vi hade ingen aning om vad som skulle hända.
Barnvakteriet gick helt ok. Det var lite synd att det blev just när Stella åkt på en ordentlig förkylning för första gången, för det gjorde såklart saker lite knöligare. Men rutinerade mormor och morfar fick i henne lite käk iallafall, och fick improvisera vid svårare insovning och fler och trulsigare uppvak. Det gick dock ingen nöd på henne, så helt ok som sagt, och vi slappnade av helt och hållet.

Kvällen då? Jo, den var helt fantastisk! Vi började med champagne hos Marcus och Lotta. Sen kom en taxi och hämtade oss. Den lämnade av oss på Rival, där vi fick lite AW-känsla och titta på folk och ta en fördrink. Efter det lotsades vi till finkrogen Sjögräs, där vi njöt av en otroligt god (och trevlig såklart) middag. Kalixlöjrom till förrätt och rådjurssadel till varmrätt, och goda viner till det såklart.

Det kändes som en kväll som en (lyxig) kväll kunde se ut innan Stella kom (eller ja, innan jag blev gravid får sägas, eftersom det ändå är lite extra nice att få ett gott glas vin till maten också). Och det var en riktig energiboost, som vi njöt av totalt. (Fast sen var det såklart mysigt att komma hem och snusa på vår prinsessa när vi väl kom hem :-))

Stort tack för en suverän kväll, Marcus & Charlotta!

Dagens 7 november

Humör: Fredagstoppen!
Gjort: Gjort iordning mig och Stella, fixat lite hemma
Planer: Invänta Stellas mormor och morfar som kommer vilken minut som helst. Sen blir det mat- och vinmässa i Älvsjö. Och ikväll barnvakt (premiär!) och umgänge (av hemlig sort, vi vet inte vad som händer) med Marcus & Lotta.
Ser på: ...
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: En kopp snabbkaffe. Om några timmar gott rött!
Äter: ...
Bästa: Att det är helg nu, och massa roliga planer, och mor och far här, och att vi får ny(-gaml)a soffor idag.
Sämsta: Att Stella är lite krasslig
Barn: Har snörvlat och hostat inatt, stackarn! Men verkar vara glad och pigg nu iallafall.
Väder: Kallt och soligt

Animal Friends av Karin Mannerståhl

Har ju pratat en del om Tiny Zoo som Karin Mannerståhl designat. Så inget kunde ju passa bättre än den superfina presenten Stella fick av min brors svärföräldrar. Verkligen gulligt av dem, besticken "Animal Friends" är hur fina som helst!


Säng säng säng sova sova sova säng

Sjunger vi glatt, när vi jobbar på våra kvällsrutiner. No more amma till sömns. No more vagna i vagn (okej då, hänt i nödfall).
Hur som så har vi hela veckan gett Stella sista kvällsmålet i flaska (pumpat/ersättning lite blandat). Sen har Henke nattat henne. Urskönt, och framför allt så behöver vi ordentliga nattningsrutiner. Jag är ju AW-anhängare, fast appliceringen har väl hittills varit lite "light" kan man säga. Nu kör vi dock ett race på riktigt. Tidrutinerna är grymma, jag fattar inte att vi inte gjorde det ordentligt tidigare, det är det bästa vi gjort. Schemat sitter helt naturligt sedan länge. Men nu kör vi resten, hon är stor nog att kunna komma till ro och somna själv. Det visar hon gång på gång, och faktum är att vi nog är för snabba att vilja "hjälpa till".

En bra länk är detta, om man nu inte vill ansluta sig till den mer kontroversiella AW-skaran. http://www.se.babycenter.com/baby/sleep/ Och vet ni vad? Det står ju för sjutton i princip samma sak! Haha!

På span i vagnen

Det är så himla bra nu när Stella är så stor så man kan bulla upp henne till sittande position i vagnen. Betydligt populärare att vara med och se vad som händer, än att ligga raklång och i bästa fall kunna se taklamporna.Randig PoP-body i ekologisk bomull (gillas! mer sånt i barnkläderna!), Levis-jeans, RL-skor.

Believe it or not,

men rummet har faktiskt förvandlats från kaos till helt okej, och hyllan har också intagit en mer harmonisk känsla än tidigare. Sen återstår ju ganska mycket innan det är barnrums-inrett, men det är på g iallafall, och resten ska bara bli ritkigt skoj att göra.

Rum - During & After
 

Hylla - Before & After (notera att böckerna t.o.m står i färgordning - ska're va så ska're!)

 

Hittade förresten det här tyget idag på Åhlens. Riktigt fint tycker jag! Färgerna återges inte helt bra med mobilkameran, men det går åt limegrönt, så kanske är detta nåt för att täcka de översta 4 hyllorna i bokhyllan. Hm. Annars lutar jag fortfarande åt Tiny Zoo.


I helgen ska en sida på bokhyllan målas med magnetfärg. Rapport kommer.

Hälsa vs. mat och vin...

Tufft val!
Allt för hälsan. Hälsosammare blir det inte.Träning & motion, Kropp & själ, Kost & Energi, Behandling & Relax.
Eller Det goda köket. Mat, Dryck, Kök.

Jag gillar ju båda... men imorn prioriterar jag livsnjutarsidan hos mig själv framför den hälsosamma, och besöker Det goda köket. Eller ja, möjligen blir det kombinationsbiljett, på sin höjd. Så det är ju bra att Livsmedelsverket inte längre lägger fram felaktiga fakta i vin & amningsfrågan, utan även i sina riktlinjer säger att ett par glas inte ger några medicinska risker för barnet. Så det är med gott samvete jag imorgon köper en vinprovarbiljett och smuttar på några smaskiga rödviner. Yummie!

Humor

Det här är faktiskt jättekul. Tycker både jag och H, och skrattar högt. Tycker du, eller är det vi som har tråkig humor?
"Jag FÅR Inte säga falukorv, FÅR inte, FÅR inte". För andra gången! Haha. Jag skrattar än. :-)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3707372.ab

Prat och rop i falsett

Det var länge sedan Stella började prata rejält. Minns inte ens när, men hon har alltid varit mycket för att jollra och verkligen berätta saker. Jag tror nog att hon tror att hon säger precis samma saker som oss. Så gulligt så.
Men nu har hon verkligen upptäckt sin röst helt och hållet. Dvs, hon testar alla ljud hon bara kan, och framför allt falsettläget ääälskar hon. Mmm, gulligt värre, men snacka om att det skär i våra öron. Måtte hon snart komma underfund med att det låter, men inte vackert...

Dagens 6 november

Humör: Jovars, sovit dåligt så är trött men annars fint
Gjort: Varit på babysim
Planer: Spendera eftermiddagen i Nacka Forum, premiärvisit
Ser på: Min tumsugande sötis
Lyssnar på: ...
Läser: ...
Dricker: ...
Äter: ...
Bästa: Att Stellas mormor och morfar kommer imorn, längtar!
Sämsta: Att jag sover så dåligt! Sämst i familjen!
Barn: Är gosig värre, men behöver sova lite mer, hoppas på bilstolen - brukar ju aldrig slå fel
Väder: Soligt och varmt för årstiden.

Varm om fossingarna

Hur mysig får man bli?


Body från HM, Jeansklänning och strumpbyxor från Lindex, lurviga moonboots med rosa rosett från HM.


Sådan mor sådan dotter? :-)


Liten lek, hitta bebisen i kaoset


Inte bara mörkare tider,

utan också kallare.

Så idag fick Stella inviga sin mysiga overall från Lindex. Den är brun och ljusrosa, lite dålig bild, men väldigt mysig iallafall. Hennes mössa från Kik Kid passar ju toppen till. Eftersom den är från Gigi Kids så ser man den på varenda barn på Kajen. Vilket jag förstår, för den är både fin och har helt suverän passform.

Dagens 5 november

Humör: Finemang
Gjort: Varit på Öppna Förskolans sångstund, träffat mammagruppen där och fikat med dem
Planer: Ställde in IKEA-planerna för att istället ha en skön eftermiddag hemma och plocka lite i Stellas (blivande) rum
Ser på: Lite The Hills snart!
Lyssnar på: ...
Läser: Aftonbladet på nätet

Dricker: Lättmjölk

Äter: Blodpudding (Lustigt va. När jag började äta kött igen för ca 3 år sen, efter 8 år utan rött kött, så blev blodpudding och bacon favoriterna (alltså inte samtidigt). Crazy)
Bästa: Att Obama vann valet!
Sämsta: Att jag snart surfat bort den där tiden jag skulle spendera i soffan framför The Hills....
Barn: Sover gott på balkongen
Väder: Helt ok, rätt kallt idag!


Mammagrupp - klyschan och verkligheten

Klyschan: Man pratar om sina bebisar, bebisbajs, hur bra mamma man är och vad man tycker att är absolut rätt (och vad andra gör fel). Hur man fokuserar 100% på sitt barn när man ammar, för att det är "en sån mysig stund av närhet", och att man "ska amma hur länge som helst för att det är så braaaa för barnet". Man pratar boende, att man letar större och var, villa vs. stor lägenhet mm. Dagis och dagismodeller och dagisköer. Vad man jobbar med och andra lite djupare ämnen undviks helt. Man känner inte varandra, och man pratar bara om sina barn.

Verkligheten i min mammagrupp (de som setts utanför BVC, vi är 5-6 pers): Bebisar och bebisbajs, ja det går ju inte att undvika. Alla fel man gör och gjort som mamma och att man skäms att erkänna det för de andra.
Som typ, tagit ur verkligheten. min egen vill säga;
"Hade inte fyllt på nya blöjor inför BVC-mamma-träff 2. SNACKA OM pinsamt om Stella bajsar igen och behöver ny blöja och jag inte har nån mer med mig! Behöva fråga nån annan mamma (som jag inte känner!) om en blöja till mitt barn, trots min välfyllda (och till på köpet, lite för snygga/dyra) skötväska.".
"Magläge är ju bra, lite kan hon få låta gnällig för hon kämpar ju mest. Men sist jag plockade upp henne hade hon kräks i hela ansiktet - hon hade kräkts och sen legat och gnuggat ansiktet i det".
Jovars. Men alla har liknande storys, skönt!
Tips om vilka TV-serier som är bäst att kolla på medans man ammar, eller vilka böcker som är schyssta att läsa när man ammar. Eller att man kanske är helt trött på att amma generellt och ska sluta så snart som möjligt när 6-månaders dagen kommit.
Boende, dagis och dagisköer avhandlas såklart också. 
MEN! Vi har också pratat om våra jobb, om föräldraledighet, om föräldrarollen vs. karriären, om arbetsgivare och mycket om jämställdhet. Och så har vi närmat oss helt världsliga ämnen som kläder och utseende och mat och vin och sånt också.

Jag är glatt överraskad att verkligheten inte helt stämmer överrens med klyschan, och ser helt klart fram emot mer häng med mammagruppen!


En tumsugare

Det är fortfarande tummen som gäller, trots att nappen fortfarande erbjuds lite då och då. Ett tag tyckte jag att hon sög på tummen mer sällan, men nu har det ökat igen. Framför allt så är skillnaden att hon nu kan vakna till när hon sover, hitta sin tumme och sugandes på den somna om gott. Faktiskt rätt skönt...Apropå det så har jag börjat sova med öronproppar. Så länge hon äter på natten är det inte aktuellt med eget rum - inte en chans att jag skulle orka gå upp och lyfta upp henne! -, men öronproppar funkar bra. Jag hör när hon vaknar mer ordenligt, men störs inte varje gång hon vänder sig eller låter litegrann. Skönt!

Dagens 4 november

Humör: Glad men lite trött
Gjort: Tränat på SATS, kollat in dagis, fikat hos Jenny & Milly
Planer: En sköööön kväll hemma... Lämna över S till pappan så fort han går innanför dörren och slappa lite.
Ser på: ...
Lyssnar på: Lite joller as usual
Läser: ...

Dricker: ...

Äter: Massa mandariner
Bästa: Rolig fullspäckad dag & att jag och Jenny hade så trevligt
Sämsta: Inget sånt
Barn: Är mysig, nu ska vi sjunga lite
Väder: Lite sådär, knappt hunnit tänka på det fastän vi varit ute och knallat...


TV-tittande tjej...

Stella verkligen älskar att titta på TV. ADHD, damp, epilepsi tänker den något överbeskyddande mamman - och undrar om det bara är överdrivet, eller verkligen så farligt som (de värsta) skrönorna säger?

Givetvis sätter jag inte henne framför TV-n, det finns bra mycket bättre saker en bebis kan sysselsättas med, med eller utan sällskap av föräldrarna. Men så blir det väldigt tyst från gymmet och man undrar vart jollret tog vägen... Och så visar det sig att hon ligger och smygtittar. Top model som går i bakgrunden nu verkar poppis (näe få inga idéer nu Stella, det är universitet som gäller för dig!) men annars är det nog fotboll som är favoriten (okej då, detta intresse uppmuntras).  

Dagisbesök

I Stockholm måste man ställa barnen i dagiskö innan de fyller 6 månader om man ska ha en chans att få plats på något av de man rangordnat på plats 1-5. Så nu har vi börjat kika runt lite lätt för att få en uppfattning om hur dagisen häromkring är.

Idag gick vi med mammagruppens trevliga Jenny med dottern Milly och kollade in en privat förskola, en Vittra här i Liljeholmen. Detta dagis jobbar efter lite speciell pedagogik, och dagiset är helt tvåspråkigt - svenska och engelska. Många barn har minst en förälder som inte är från Sverige, men majoriteten är "helsvenska". Förskolan verkade helt klart bra, men frågan är vart superpedagogiskt slår över i too much?

Fast frågan är om det är någon idé att söka överhuvudtaget, kötiden är nämligen närmare 2 år... Närmaste månaden ska vi kolla runt på övriga dagis i närheten, och först efter det tar vi beslut om hur vi bestämmer oss för att köa.

Kicken där bak...

...blev det sms som damp ned från en ex-kollega igår. Hon frågade om jag skulle hänga med på SatsBaby i Kungens Kurva. Tjoho! En träningskompis på baby-passet! Så nu har jag frusit upp mitt kort, och tränade idag med Anna & Hugo och ett gäng andra morsor. Det var jättekul idag, och Stella var hur nöjd som helst hela passet.
Ledaren var verkligen mysig, och efter passet gick många och käkade lunch ihop - de gör tydligen det varje gång efter det här passet. Trevligt! Så nästa gång tar jag nog med vagnen och ombyte och hänger på.

Sen var det lite halv-kick där bak också när jag mötte en i mammagruppen igår. Hon var på väg att träna utan sin dotter. Det suget är ju såklart ännu större... så nu är frågan bara vad jag ska hitta på när jag ska gå iväg själv. Nåt kul måste det vara... Får nog bli step eller aerobics. Spinning-suget är minus minst sagt. Vi får väl se, men nu är jag iallafall igång och det känns toppen!

Sen har jag tränat innebandy några gånger också, vilket såklart är betydligt roligare än SATS. Men det ligger precis i den tid då Stella ska sova för natten, så det funkar inte helt bra tyvärr... Fast bara flaskan och somna-själv funkar bättre ska jag bli mer frekvent besökare där också, garanterat.

Felfri genom besiktningen, och positiva siffror

Idag har jag varit på en väldigt omfattande hälsokontroll på Sophiahemmet, något vi erbjuds genom jobbet. Det kändes som under graviditeten, att man fick göra massa tester och se om man klarade sig U.A eller ej, som en besiktning typ. Och inte en enda "1-a eller 2-a" fick jag, allt såg så bra ut så. Stella var en riktig liten stjärna, satt uppbullad i sin vagn och tittade på utan minsta knyst.

För övrigt så hade jag idag tänkt börja skärpa mig lite med matintaget. Eller ja, mat äter jag oftast hälsosamt nu såväl som tidigare, men antalet fika med fikabröd och kvällar med 'något extra' är betydligt fler än vad de var innan jag blev gravid. På nåt sätt känns det som att min ämnesomsättning funkar, typ för första gången ever. Jag brukar få skärpa mig i 190 för att inte gå upp i vikt, och för att gå ner krävs en rejäl kraftansträning.
Jag har visserligen bara 2 kg kvar till startvikten, men vågen har stått still sedan Stella var 6 veckor, så en liten skärpning borde kunna ge gott resultat hyfsat snabbt. Den lilla skärpningen borde ju inte vara det minsta jobbig heller, eftersom jag vanligtvis unnar mig ljusår mindre än jag gör nu.

Så med hälsotankarna i bakhuvudet blev jag positivt överraskad när Sophiahemmets våg visade ett kilo mindre än vår hemma. Dessutom är jag tydligen 1,5 cm längre än jag trott. Haha, minus 1 kg och +1,5 cm, det gör ju lite på BMI-skalan det! Schysst start på hälsosammare livet! ;-)
Dock inom "idealvikt"-BMI-t fortfarande. Skulle kunna gå upp 7 kg och ner 7 kg utan att lämna den nivån, så det känns som att det inte kommer vara aktuellt någonsin. :-)
Och även om jag kommer i mina gamla jeans, så sitter de ju inte snyggt än bara för att siffrorna helt plötsligt ser lite bättre ut i teorin ;-)

Att bada,

det är mysigt det. Ett par gånger i veckan blir det bad i balja hemma. Hon är ännu inte förstått att hon kan plaska, utan sitter mest och småmyser. Och självklart suger hon på tummen lite då och då. Det är ju det bästa...

 

Vaken, pigg och glad.

Japp, det är sån hon är vår lilla tjej.
  

Fast hon har också ganska bestämt humör, det är inte direkt en bebis man bara kan sätta i en babysitter och tro att hon ska sitta där och vara nöjd i en timme. Såklart, vem hade velat det? Hon vill vara med, se saker, känna saker, upptäcka världen. Helst allt på en gång!
Fast samtidigt är hon lugn, kan ligga i gymmet i långa stunder och bara mysa bland sina grejer, eller som på morgonen då hon ligger på golvet på badrummet och ser sig omkring och filosoferar ett bra tag.
En härlig blandning med andra ord!

Stark tjej, 3½ månad

Stella är jätteduktig på magläge. Hon kan ligga ganska länge och titta på massa färgglada saker innan hon tröttnar. Hon ligger på mage en liten stund nästan varje vakenpass på dagen.
Nytt!


Jättefina manchesterbrallor från HM, mycket praktiska nu då de är lite fodrade. Bodyn är från Nanoou, köpt hos Gigi Kids.


Byxorna var present från Jesse. Tack Jesse! Hon hade även med sig en superfin kofta och bodys, som inte hunnit bli tvättade än så de får invigas om några dar.

Framgång med flaska

Vi har fortsatt att öva lite flaska om kvällarna, för även om jag gärna helammar ett bra tag till så känns det som ett bra komplement. Givetvis går min lilla snäcka i första hand, men hur än det är så kan det vara skönt att kunna ge sig iväg någon kväll någon gång, och dessutom mysigt för pappan att också kunna ta 100% ansvar.
Innan Stella kom hade vi sett framför oss att kanske kunna lämna henne första gången på M&L's bröllop, men eftersom flaskan inte funkade så blev det inte så. På fredag ska vi som tack för toastmasteriet göra något hemligt med M&L, så då ska vi göra ett nytt försök att lämna Stella med sin mormor och morfar. Det blir i sånt fall första kvällen för oss själva sedan hon kom i mitten av Juli.

I förrgår fick Henke i henne runt 180 ml ersättning, och sedan somnade hon i sin säng efter att han vaggat henne lite. Framsteg! Vid uppvaket en halvtimme senare (som hon har 3 dagar av 5 ca) fick jag dock rycka in. Igår ville hon inte ha flaska alls (vi började nog lite för sent så hon var redan för trött). Och idag har hon åter ätit ersättning, 140 ml (fast hade ammat en timme innan) och somnade sedan i princip helt utan protester i sin säng, med hjälp av Henke.
Härligt framsteg!

Vi ska nu öva på hela veckan, sen blir det tillbaka till helamning men med lite underhåll av flaskkunskaperna varannan kväll eller så. Håll tummarna för fortsatta framsteg!

Dagens 2 november

Humör: Strålande
Gjort: Haft en skön förmiddag hemma
Planer: Promenera till Vasastan för fika hos min kusin & hennes mysiga familj
Ser på: Idolreprisen med ett halvt öga

Lyssnar på: Henke som sjunger hejaklacksramsor för Stella. Just nu "Brage ifrån Borlänge, Brage ifrån Dalarna, mot oss har ni ingen chans, för vi kör en daladans". :-D
Läser: ...

Dricker: ...

Äter: ...
Bästa: Härlig söndag med min fina lilla familj
Sämsta: Min trötta garderob!
Barn: Börjar tröttna, lär slockna på 2 röda när hon kommer ner i vagnen

Väder: Kallt och soligt, urhärligt!


Tuff rensning

Det är inte utan lite sorg i hjärtat vi nu bestämt oss för att göra oss av med (i stort sett) all gammal studentlitteratur. Innan har vi aldrig klarat av att slänga dem. Det har nog varit lika mått av nostalgi som "jo men nån gång kanske jag kommer slå upp något i just den boken". Fast nu var det nog inte en dag för tidigt. Några hyllmeter studentlitteratur, som gett väldigt många universitetspoäng och tagit ett enormt antal studietimmar, har nu fått försvinna. Som sagt, lite sorg i hjärtat minsann.

Vila i frid!


Data Structures and Other Objects - Object Oriented Modeling and Design for Database Application - Design av informationsteknik - Java Programmering för dummies - Webmaster in a nutshell - Creating Killer Websites - Turbovägen till Pascal - JAVA - Software solutions - Fundamentals of Database Systems - Database Systems - Lär dig Visual Basic .NET på 3 veckor - Services Marketing - Access 2000 - Active Server Pages Solutions - Förändring som tillstånd - Javascript - XML Extensible markup language - Organization Theory - Professionell marknadsföring- C++ direkt - Ledning för alla? - Databasorienterad systemutveckling - Redovisning - Internredovisning och Prestationsmätning - Investeringsbedömning - Marketing - Operation Management - Research methods for business students - Logistik - Resultat- Balans och Likviditet - Produktkalkylering - Organisationsteori - Introducing English Pronunciation - Affärsredovisning - Strategi - Engelsk grammatik - Metodikboken - Från Taylor till Toyota - Strukturering av informationssystem - Vetenskapsteori och forskningsmetodik - Utreda- forska och rapportera - Organizational Behaviour


AD-vitaminbrist

Det dåliga samvetet gnager. Blir det bestående men om man bara kommer ihåg att ge sitt barn sina AD-droppar var tredje dag?
Hur GÖR man för att komma ihåg det? Jag kommer alltid på det när vi är halvvägs in i maten, och då vill man inte gärna avbryta.. Dessutom är hon så snabb att äta så hon är klar innan man ens hinner tänka efter. Oh well. Frågan är mest retorisk, för egentligen är jag såklart inte orolig - men lite dåligt samvete, jodå, det dras jag med. En liten rundfrågning bland vännerna visar dock att jag är i väldigt gott sällskap...

Ge mig styrka...

Det som göms i snö bakom stora gardiner, kommer fram i tö när det ska rensas.

Oh my. Bara att sätta igång....


Dyr men rolig värre.

 

Äh, morsan behöver ju inte ha ångest över för dyr leksak. Den var ju toppenkul! Och det är ju det viktigaste :-)

Härlig dag!

Plus fem, lite småkyligt sådär, och strålande sol. Som gjort för en skön promenad!


underBARA BARN

Igår besökte jag underBARA BARN - en stor barnmässa i Älvsjö. Jag begav mig dit själv, men fick iallafall fikasällskap av Sofi & Elis och Sofis kompis.
Jag och Stella spenderade drygt tre timmar på mässan, och såg såklart till att inte missa en enda monter. Det var faktiskt riktigt roligt att trängas med alla andra barnvagnar och kolla in de olika montrarna, innehållande kläder, praktiska lösningar, matinfo, försäkringsinfo och ja, allt möjligt. Min vana trogen så blev det lite shopping.
En väldigt fin Nova Star-fleece (mässpris 200:- istället för 400:-) som Stella kan ha i vår var det enda klädesplagget. Sen köpte vi en snuskigt dyr leksak, från Manhattan Baby som är samma märke som Noras leksak, och som är lite extra bra och genomtänkt och ja... eller iallafall extra dyr. Bitring, sack and seat, vattenlösliga tuschpennor (julklapp till Nils), bokstavspussel-matta (julklapp till Arvid) och lite annat smått och gott fyndades hos mysiga barnbutiken Bionk. Vi hann också med en fotografering av Stella hos en riktig fotograf. Ska bli jättespännande att se hur bilderna blev, de kommer hem på posten om två veckor.

Det var en väldigt mysig utflykt, och Stella tyckte det var toppenkul att sitta i sin babybjörn och kolla in vimlet.  

 Vimmel på mässan.

 Bara att välja och vraka, vilken blöja vill vi testa idag?

RSS 2.0